Румен Радев: Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи… (ВИДЕО)

Никой не може да дискредитира правителството освен то самото, каза държавният глава

„Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителството е самият г-н Борисов с нещата, които говори и със своето поведение“.  Това отговори днес президентът Румен Радев на въпросите на журналистите в Перник.

„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента явно има опит да се отклони вниманието на обществото от въпроса, дали снимките с министър-председателя са манипулация и постановка, дали записът е монтаж“, посочи президентът.

Борисов: Радев ме следи с дрон. От днес ще спя с пистолет до главата! (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Крайно недостойно е отново да се лепят петна по Националната служба за охрана“, каза още той. По думите му екипите, които охраняват премиера, президента и председателя на Народното събрание, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират и да им правят постановки. „НСО обаче охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Затова не е лошо премиерът да си направи преценка за кръга от свои познати, които допуска при себе си“, подчерта Радев.

„В момента, в който ми показаха тези снимки, аз се свързах с ръководството на НСО и ги посъветвах веднага да отидат при премиера и да му ги покажат. Защото от всички снимки една е най-смущаваща и най-тревожна за мен. Това е снимката със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава риск за живота на министър-председателя и затова ги изпратих при премиера. И знам, че вече е в ход служебна проверка и тя трябва да изясни всички факти и обстоятелства“, категоричен бе държавният глава.

Радев бе категоричен, че не е изразявал желание за предсрочни избори и съставяне на служебно правителство

„Аз съм готов да изпълнявам своите конституционни задължения като държавен глава при всякакви обстоятелства, но не аз определям, дали да се стига до предсрочни избори и служебно правителство. Тях ги определя или самото правителство, ако реши, че не може оттук-нататък да управлява, или българският парламент при вот на недоверие, или българските граждани ако поискат смяна на властта. Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал „свиреп кабинет“. „Любопитен“ – да, но „свиреп“ – не“, посочи президентът.

По думите му брифингът на премиера вчера очевидно е бил опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някакъв фарс. „Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел“, коментира Радев.

И подчерта, че в момента най-важно е възстановяването на доверието на обществото. Според него прокуратурата е длъжна да направи проверка и да установи истината. „Трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките. От това зависи бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет„, заключи Румен Радев.

Държавният глава днес празнува и рождения си ден. На журналистите той обясни, че е в Перник, защото досега не е бил, а е на рождения си ден там, защото най-големият му подарък бил да е сред хората.

Брифинг пред медиите в Перник

Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителството е самият г-н Борисов с нещата, които говори и със своето поведение. Това отговорих днес на въпросите на журналистите.Управлявал съм и самолети, и дронове, но моят дрон явно е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента явно има опит да се отклони вниманието на обществото от въпроса, дали снимките с министър-председателя са манипулация и постановка, дали записът е монтаж.Крайно недостойно е отново да се лепят петна по Националната служба за охрана. Екипите, които охраняват премиера, президента и председателя на Народното събрание, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират и да им правят постановки. НСО обаче охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Затова не е лошо премиерът да си направи преценка за кръга от свои познати, които допуска при себе си.Готов съм да изпълнявам своите конституционни задължения като държавен глава при всякакви обстоятелства, но не аз определям, дали да се стига до предсрочни избори и служебно правителство. Тях ги определя или самото правителство, ако реши, че не може оттук-нататък да управлява, или българският парламент при вот на недоверие, или българските граждани ако поискат смяна на властта. Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал „свиреп кабинет“. „Любопитен“ – да, но „свиреп“ – не.Брифингът на премиера вчера очевидно беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някакъв фарс. Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел.В момента най-важно е възстановяването на доверието на обществото. И прокуратурата е длъжна да направи проверка и да установи истината. Трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките. От това зависи бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет.

Публикувахте от Румен Радев в Четвъртък, 18 юни 2020 г.

Снимка: БГНЕС
Видео: Фейсбук

Подобни статии

Top