Румен Радев: Няма война между институциите, но има напрежение (СНИМКИ)

Според президента модернизацията на Българската армия няма алтернатива.

„Не мисля,  че има война между институциите, но има напрежение.  Трябва да гледаме на националните интереси,  да гледаме какви са целите пред нас,  така че българските граждани да имат много по-голяма сигурност,  да имат високо качество и стандарт на живот“. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев, след като разгледа международната военна изложба „Хемус“ 2018 в пловдивския панаир.

На журналистически въпрос дали в България има автокрация, Румен Радев попита риторично: „Дайте ми вие определение за политическа система,  в която премиерът може да се отбие на кафе в Парламента и да си тръгне с оставката на председателя му,  който трябва да го контролира. Освен това не отива на искане за изслушване и може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители от мнозинството да гласуват обратно на това,  което са гласували вчера“.

Според президента модернизацията на Българската армия няма алтернатива.  Така той коментира искането на Марешки за налагане на мораториум върху средствата за модернизация на армията.  „Невежеството в сферата на сигурността не само,  че е опасно, но и накрая то винаги излиза скъпо“, допълни Румен Радев.

Каракачанов: Марешки да пие хапчета повече

На въпрос за ситуацията около АЕЦ „Белене“ държавният глава подчерта, че това е важен приоритет за България.

„Нека дадем шанс на Българското правителство да анализира всички тези варианти,  които предлага,  да се вдигне мораториума и да се предложи решение. Но това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата. И много важно, трябва да има действащи механизми за контрол на ядрения риск“, добави Радев.

Президентът разгледа изложението на въоръжение и бойна техника и се спря на повечето щандове, за да разговаря с представителите на фирмите-изложителки.

Подобни статии

Top