Румен Радев: Очаквам правителството да вземе рационално решение за въздушния суверенитет на България

През 2019 г. правителството криеше реалната цена за изтребителите F-16, която виждаме днес, заяви президентът

Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции за закупуването на още 8 самолета за изтребителната ни авиация, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна отбрана на алианса, където имаме ясни ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му България не бива да допуска провал в своите отбранителни способности, особено в настоящите критични времена.

В отговор на въпрос за предложението на САЩ за втори пакет от 8 самолета F-16 на стойност $1.673 млрд., държавният глава припомни, че през 2019 г. е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16, не заради качествата на самолета, които са безспорни, а заради начина, по който е бил сключен договорът от българската страна.

„Тогава ясно казах, че правителството по това време крие от българската общественост реалната цена от 3 млрд. лв.“, посочи президентът.

Той припомни и решението на българското правителство тогава да ореже безобразно пакета от реални способности и оборудване и да го сведе до по-приемливите за обществото 2,1 млрд. лв., наред с уверенията, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. „Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. лв. Сега предложението отново е 3 млрд. лв. и няма как да бъде иначе“, подчерта държавният глава и уточни, че това е цената, за да разполага България с цялото оборудване за достигане до оперативна готовност.

„Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 млрд. лв.“, подчерта президентът Румен Радев. По думите му страната ни трябва да има тези способности, но е важно как ще се случи това, дали правителството ще може да си го позволи, при какво разсрочено плащане – за 10-15 години или само за една година.

Държавният глава отново подчерта, че няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с 8 самолета

и лъжат обществото онези, които твърдят, че България може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., когато се очаква да пристигнат първите 8 самолета. Президентът напомни, че ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и сключи договор до 2-3 месеца, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат около 2027-2028 г., а бойно дежурство ще може да се носи около 2030 г.

„Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма“, каза още президентът Румен Радев. Затова, по думите му, е необходимо да бъдат разгледани всички възможни опции за гарантиране на въздушния суверенитет на България.

Подобни статии

Top