Румен Радев: Под снега лежат много кости (СНИМКИ)

„Тук лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български, кои са руски. Но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава”, заяви президентът Румен Радев по време на тържествените празненства на връх Шипка по повод националния празник на България – 3 март.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем”, каза още Радев.

„Скъпи сънародници, през годините в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната”, каза президентът.

„Благодаря на Негово Светейшество Неофит и митрополит Софийски и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и благодарността и за християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите за нашето национално Освобождение. Вечна памет за героите!

Вечна признателност към воините на Царя-Освободител! Да живее България!“, завърши словото си Румен Радев.

1 2

Подобни статии

Top