Румен Радев: Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката

Руският премиер покани българския президент на Петербургския икономически форум през юни

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев днес на „Дондуков“ 2. Българският държавен глава припомни, че по време на срещата му с президента на Руската федерация Владимир Путин м.г. в Русия беше възстановен и диалогът на най-високо ниво въпреки различията по двустранни и международни въпроси.

„Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента, Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. „Разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава.

Президентът открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

1 2

Подобни статии

Top