Румен Радев: Служебният кабинет е на демократичното единодействие

Президентът посочи, че макар и кратък, животът на 45-ят парламент не е бил напразен

Президентът Румен Радев представи днес новото служебно правителство, назначено с негов указ от вчера. Новите министри положиха клетва да работят в името на родината. Това е второто служебно правителство на президента.

Ето какво каза държавният глава при представяне на служебния кабинет:

„45-ят парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не беше напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. 

Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона. И това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. 

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание, че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, аз оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и трудолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти, ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното: да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено,  прозрачно и отговорно. 

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейската институция. Без в никакъв случай да отричате труда на експерти, доказани на многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейките изисквания с предложеното до момента, ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения в този план, включително и от президентската институция. Да напомним: предложихме 5 конктретни проекта, основани на ясни принципи и приоритети за инвестиции основно в човешкия капитал, за максимално обхващане на хората, за инвестиции в нови, водещи световно признати технологии, за дигитализация и иновации, за опазване на българската природа, за прозрачно и отговорно управление.

Да напомня само някои от тези проекти, но те касаят едни отдавна заложени проблеми и необходимост от тяхното решаване в нашето общество. Пълноценна разгърната навсякъде в страната Спешна помощ, медицинска по въздуха, иновативни технологично перспективни, автономни проекти в енергетиката, ранна профилактика и диагностика на българското население с цялостен обхват, прекрасни условия за обучение на нашите деца в нови водещи технологии, дигитализация и иновативни методи, нови решения – и технологични, и организационни, за ефективно, координирано наблюдение и мониторинг, управление на природната среда, природните ресурси, тяхната защита, ефективното управление при бедствия, аварии и катастрофи, ефективното управление на селското стопанство, контрол върху безразборната сеч и застрояване върху защитени територии… Т.е. прозрачност и ефективност на управлението. За съжаление тези проекти бяха неглижирани от предишното управление и аз се надявам вие да подходите по-отговорно, най-малкото, защото сред вас са хората, с които заедно ги работихме. 

Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което показа, че не иска да живее по старому. В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас“.

Президентът представи служебния премиер Стефан Янев, който досега бе секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. „В предишното служебно правителство той бе отговорен и за организацията на изборите. Български генерал, достоен офицер и дипломат, с важна мисия и задача в рамките на МО и навън – в Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националният военен университет на САЩ“, посочи Румен Радев.

Румен Радев назначи служебно правителство, ето кои са министрите

След това той каза по няколко думи и за всички служебни министри и ги поздрави.

Снимки: стоп кадри БНТ

Подобни статии

Top