Румен Радев в Пловдив: България трябва да има правителство след тези избори!

Президентът призова партиите да търсят обединение около ценности и приоритети

„България трябва да има правителство след тези избори. Категорично!“ – Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, след посещението си в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

Радев призова партиите да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят правителство. Той пожела успех и разумна кампания на всички участници в предстоящия вот.

Президентът изрази надежда, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия така, че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. „Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебния кабинет. И вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне. Да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори“, подчерта той.

Според Радев санкциите, наложени на страната ни по закона „Магнитски“, са прецедент за ЕС.

„Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна-съюзник, страна, член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа. Но едно категорично трябва да е ясно, че служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение и такива мерки се вземат. Разбира се много внимателно, много прецизно, в рамките на закона„, посочи държавният глава.

По думите му ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани.

„Тук трябва да се действа много внимателно, спрямо гражданските права, но трябва абсолютно да сме наясно, че сме длъжни да защитим финансовия интерес на страната. Защото помислете си, ако държавни, бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия попаднат под тези санкции. Какво прави тогава. Това означава, че не сме си свършили работата. Така че ще  продължаваме да търсим решение в рамките на закона“, допълни Румен Радев.

В рамките на посещението си президентът разглед лабораториите на ПГХТТ и разговаря с директорката, учителите и учениците. Накрая той се снима с тях в двора на училището.

В момента държавният глава е на посещение в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Снимки: стоп кадър plovdiv24.bg

Подобни статии

Top