Румен Радев в Устина: Партиите на войната нека спечелят изборите! (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Румен Радев в Устина: Партиите на войната нека спечелят изборите! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентът се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност, каза президентът

„Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да даде оръжия на Украйна“. Това заяви президентът Румен Радев в село Устина, област Пловдив.

„Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които не могат да контролират. Виждате, че войната навлиза във фаза на пълно изтощение и тя въвлича всички ни. Аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. То може да бъде постигнато само с незабавно прекратяване на огъня и диалог“, посочи още президентът.

Навръх Трифон Зарезан Радев заряза лозята в пловдивското село Устина. Пред медиите той припомни, че служебното правителство е изпълнило решението на Народното събрание за изпращане на военна помощ в Украйна.

„Нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията на хората и нека не забравяме, че това е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност“, каза още президентът. „Що се касае до народните представители, които непрекъснато повтарят, че изпълняват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията на българите“, посочи той.

Според държавния глава 48-ото Народно събрание е саботирало правосъдната реформа и европейската ни интеграция. „Не прие закони, които облекчаваха и отваряха пътя ни към Шенген и еврозоната. Това Народно събрание прие съдбоносно решение без никакъв анализ и оценка на риска, не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия“, добави Радев.

Втория списък “Магнитски” бил “силен политически сигнал към нас”

Президентът коментира и публикувания обновен списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“. Според него съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма и всяка помощ отвън е добре дошла. Съвременната корупция не признава граници, тя е международно явление, отбеляза Румен Радев.

„Няма кой да свърши нашата работи вместо нас, тя започва с приемането на закони, които да гарантират ефективна борба с корупцията. Започва и с това политическите партии не само да ги приемат, но и да се ангажират с тяхното изпълнение“, каза президентът. Той призова борбата с корупцията да не е само предизборно говорене.

„Най-доброто средство повече български граждани да не попадат в този списък е следващият парламент да се ангажира наистина с ефективна правосъдна реформа, така че да имаме превантивно действие и ефективна борба с корупцията“, смята още държавният глава. По думите му с  този закон „Магнитски“ САЩ гарантират и правят всичко възможно корупционни практики да не оказват влияние на тяхната финансова система и е „силен политически сигнал към нас, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки“. 

Според държавния глава очакванията са, че приоритет на следващия парламент ще бъде приемането на правосъдната реформа. „Тези закони, които служебното правителство подготви, нека да бъдат разгледани по най-бърз начин. Ако парламентът прецени, да въведе необходимите поправки, но нека те да водят към ефективна борба, а не към симулиране на борба с корупцията“, призова президентът Румен Радев. Според него това е най-важната първа стъпка, за да бъдат отпушени политическите процеси в страната.

Подобни статии

Top