Румяна Толова: Бракът не е просто подпис, а път един към друг

Румяна Толова е родена в Пловдив. Завършила е „Социология“ в Софийския университет и магистратура по „Политически мениджмънт и публични политики“ в Нов български университет. Експерт в сферата на политическия PR, рекламните и маркетинговите комуникации. От 2016 г. е директор на Общинско предприятие „Радостни обреди“.

Г-жо Толова, каква беше годината за ОП „Радостни обреди“? С какво ще я запомните?

Изпращаме една хубава и успешна година. Отчитаме ръст на браковете. Освен това ни бяха отпуснати средства за основен ремонт на сградата на Дома на младоженците за обособяване на нова административна част. Надявам се, че 2018 г. ще бъде още по-добра. Вече сме създали нова, по-интересна концепция в тази посока.

Колко сватби е имало през 2017 г.?

През 2017 г. броят на браковете е около 2050 или със 100 повече от предходната година. Ръстът е около 4-5%. Нараства и броят на изнесените ритуали – 340 за тази година. За справка – през 2016 г. те са били около 300. Все повече хора предпочитат този тип ритуал, защото е по-удобно и по-лесно при сватби с повече гости. Капацитетът на залите, с които разполагаме, е между 50 и 70 човека и често пъти присъства само най-близкият кръг от роднини и приятели. Изнесеният ритуал е възможност всички поканени гости да станат част от тържеството. Освен това младоженците имат възможност да развихрят фантазията си и да измислят атрактивен начин, чрез който да изявят индивидуалността си пред гостите. Много е  модерен напоследък американският  модел – кумовете и шаферите са наредени отпред, младоженецът очаква булката, а в залата я въвежда баща й.

Коя е най-желаната ритуална зала?

Най-желана е тази в Централния дом на младоженците – около 1/3 от браковете са сключени там. Следва зала „Пълдин“ в Стария град и най-накрая е залата в район „Тракия“.

През изминалата година имаше няколко ритуала в затвора. Разкажете ни как протекоха сватбите там?

Да, през изминалата година  шест двойки са сключили брак именно там. Въпреки необичайното място, понякога младоженците си канят гости, имат си всички реквизити за ритуала – пита, мед, шампанско, халки.  Има и бракове, които са само с подпис. Режимът се определя от самия затвор. Ние изпращаме длъжностно лице и служител на Общинска полиция и на място се уточнява какъв ритуал искат младоженците.

Има ли много желаещи за символичната дата 18.08.2018 г.?

25 са записаните двойки за момента, като следобедните часове вече са заети. Така че, ако някой желае да сключи брак на тази дата, трябва да побърза, за да си избере от все още  свободните часове.  През 2017 г. пък много предпочитани бяха 07.07 и 17.07. Явно хората вярват, че повтарящите се числа ще им донесат повече щастие и любов, или може би виждат някаква магия в това. Аз смятам, че магията е в самата любов и взаимното уважение, и независимо от датата, на която ще сключиш брак,  няма ли ги, нищо няма да спаси брака.

Женят ли се хората и в делнични дни?

Женят се, разбира се. Имаме много желаещи, които не искат големи сватби или бързат – идват от чужбина, сключват брак и си тръгват. Те искат първата възможна дата и час. За тях няма значение кой ден от седмицата е. А и през седмицата, тъй като нямаме музикален съпровод, таксата е по-ниска. Досега беше разделена на дни, но от новата година уеднаквихме цената и за всички делнични дни вече ще е 96 лв. Докато ритуалът през уикенда струва 138 лв.

Кой е бил денят през 2017-та с най-много сватби?

Много е трудно да се каже. Имаме дни с по 20-30 сватби. И то не един и два. Особено натоварени  са летните месеци – май, юни, юли, август. Тази година най-натоварен беше месец септември – 70 изнесени и 250 в зала, или общо 320 ритуала.

Възможно ли е да се запази дата по електронен път? Как става това?

Не, нямаме система, която да дава такава възможност.

Ние  работим в три зали,  плюс изнесени ритуали – да кажем имаме 4 опции за избор на зала. В същото време разполагаме само с три екипа длъжностни лица. За мен в летните месеци те са крайно недостатъчни. Ако в едно и също време три двойки си запазят например час в 17.00 за ритуал във всяка една зала, а друга двойка си запази 17:30 за изнесен ритуал, ние няма как да я обслужим. Защото трите екипа ще обслужват залите и няма как да стигнат в 17:30 до мястото на изнесения ритуал.  И за да избягваме всяко излишно напрежение, служителите ни в бюрото за записване преценяват конкретно за всяка сватба кога и къде може да бъде записана.

Понякога, обач,е правим компромиси и записваме час по телефона. Ако младоженците живеят в чужбина и нямат възможност да дойдат на момента, записваме им час по телефона и ги молим да пратят техен близък в най-кратък срок, за да уредят на място подробностите и заплащането.

Разкажете за сватбите между чужденци?

През тази година имахме младоженци от много различни и екзотични страни.

Най-често са от Турция, Украйна и Русия, но имахме и младоженци от Япония, Бразилия, Чили, Перу, Камерун, Бурунди, ЮАР, Индонезия, Филипините.

В зависимост от типа сватба някои предпочитат изнесени ритуали, а други само подпис в зала.

През изминалата година се проведе първото в Пловдив изложение за сватби и събития. Как ще коментирате участието на ОП „Радостни обреди“  в него?

Радвам се, че най-после и в Пловдив бе проведено подобно изложение. То събра на едно място много и различни представители на сватбения бранш и по този начин даде възможност на младоженците да съберат идеи и съвети от най-добрите.

На 27 и 28 януари тази години ще бъде второто издание на изложението. ОП „Радостни обреди“  отново сме партньори на събитието и ще имаме представители на място, които ще насочват младоженците какви документи са им необходими за сключване на граждански брак, ще дават информация за свободните дати и часове и ще  ги консултират по всякакви въпроси, свързани с организирането и провеждането на самия ритуал.

Всички сме чували да казват – „Брак? Това е просто един подпис!“ , но напоследък младите хора приемат сватбения ритуал като израз на любов и себеотдаване един на друг. Вие как мислите?

Бракът е много повече от един подпис. Той е обещание, ангажимент, вричане и гласно заявяване на любовта. Не съм съгласна и никога не съм била, че това е „просто подпис“.

Знаете ли колко много се променят хората  – сами за себе си и един към друг след сключване на брака. И все пак подписът не е е гарант за дълъг и щастлив съвместен живот. Тук вече идват уважението, любовта, признаването, правата и свободата на другия. Не трябва  да мислим за брака като за нещо, което ни ограничава, а по-скоро като път, който трябва да извървим заедно с другия и задължително един към друг.

На колко години бяха най-младите и най-възрастните младоженци през 2017-та?

Най-младите бяха на 16 години и сключването на брака бе с разрешение на съда. Най-възрастните бяха на около 65 години. Една много мила и влюбена двойка. Беше скромна, но изключително атрактивна и приятна сватба.  Малко гости, но булката беше облечена в прекрасна бяла булчинска рокля и сияеше от щастие през цялото време. Личеше си, че младоженците са много влюбени. Това е пример, че за любовта възраст няма.

Какво си пожелахте за 2018-та?

Здраве – за любимия ми човек, за детето ми, за близките ми роднини, за мен, за колегите и приятелите ми. И по-малко ненатрапчиво демонстрирана любов всеки ден, защото тя е смисълът и подправката на дните ни.

И накрая – вашето послание за любов?

Дарявайте и получавайте любов. Откривайте я в малките неща и жестове. Откривайте пътя един към друг всеки ден и независимо пред какви изпитания сте изправени, се дръжте здраво за ръце. Там където има любов, всичко се преодолява!

Подобни статии

Top