РУО – Пловдив за матурите: Най-важно е всички да са спокойни!

Изпитите ще се проведат при спазване на всички противоепидемични изисквания. Ето какво не бива да забравят зрелостниците

Най-важното е всички да са спокойни. Това посъветва директорът на пловдивското Регионално управление по образование всички, които са ангажирани по един или друг начин с предстоящите матури.

Младите хора трябва да носят със себе си служебни бележки и задължително документ за самоличност, припомни Иванка Киркова. И още – да са точни за началото, да не забравят предпазни маски или шалове.

Изпитите ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични правила. Учителите и квесторите вече са минали инструктаж; в залите учениците ще са разположени през метър и половина; стаите ще се проветряват редовно; ще са осигурени дезинфектанти и дори ръкавици при нужда. Медицински лица ще посрещат на входовете на училищата; ще има и създадена специална организация на движението в сградите, където се провеждат изпитите.

Възникнат ли спорни казуси, всеки един от тях ще бъде отработен, увериха от РУО.

Малко над 4490 са зрелостниците, които ще се явят на първата матура в Пловдив и близо 3640 – на втората. Припомняме, че държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците.

За учениците от професионалните гимназии, които са посочили вместо втори ДЗИ теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация, датата е 5 юни. Дните за изпита по практика ще се определят от директорите на училищата.

Подобни статии

Top