Русия поиска НАТО да изтегли войските си от България и Румъния

Новината нагнети още повече напрежението в българския парламент

Предложенията на Москва като гаранция за безопасност включват извеждане на силите на НАТО от България и Румъния, които влязоха в алианса след 1997 г., заявиха от руското външно министерство, съобщи руската информационна агенция РИА Новости.

„Един от стълбовете на нашите инициативи, споменати от вас, е съзнателно формулиран пределно ясно и не допуска каквито и да е двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, техника и въоръжение, както и други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 година, които се намират на территориите на страни, които дотогава не са били членове на НАТО. Към тях се отнасят и България, и Румъния“, се казва в публикуваните отговори на Министерството на външните работи на въпроси, зададени на ежегодната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров.

В края на годината, във връзка с нарастването на военното присъствие на НАТО в близост до руските граници, Външното министерстов на Руската федерация публикува проектодоговор с гаранциите за безопасност. Документите изключват по-нататъшно разширение на алианса на изток, както и влизане в него на страните от бившия Съветски съюз. Освен това проектът предвижда отказ от каквато и да е военна дейност на алианса в Украйна, Източна Европа, Закавказието и Централна Азия.

В началото на месеца в Женева, Брюксел и Виена се проведоха серия срещи на Русия със САЩ и НАТО, на които бяха обсъдени предложенията на Москва.

След преговорите от външното политическо ведомство на Русия съобщиха за нежеланието на опонентите да се съгласят с основното искане на Руската федерация – НАТО да не се разширява на изток.

По думите на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков, въпросът за отказ от страна на НАТО да кани в пакта страни от бившия Съветски съюз е ключов, доколкото Русия „няма накъде да отстъпи“. В Министерството на външните работи на Русия отбелязаха, че чакат от Вашингтон писмен отговор на своите предложения.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна днес с главния секретар на САЩ Антъни Блинкен

По обяд днес в Женева започна среща на Сергей Лавров и главния секретар на САЩ Антъни Блинкен. На тази среща Лавров изрази благодарност към Блинкен за поканата за преговори и подчерта, че разчита да получи отговори на предложенията на Москва за безопасност.

Настояването на Русия НАТО да изтегли войските си от България разбуни духовете в Народното събрание у нас и нажежи още повече така или иначе създалото се още от сутринта напрежение сред депутатите. ГЕРБ-СДС поиска в парламента да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи и министърът на отбраната, за да обсъдят заедно заплахите срещу националната сигурност на България. Предложението беше направено от председателя на групата Десислава Атанасова.

„Току-що Министерство на външните работи на Русия обяви, че желае НАТО да изтегли войските на Алианса от България и Румъния, като начин за започване на преговори, каза Атанасова“, като се позова на информация на Ройтерс. По думите й, това пряко засяга суверенитета на страната ни

1 2 3

Подобни статии

Top