Русия съди производител на презервативи

Русия съди Durex

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия заведе дело срещу компанията „Reckitt Benckiser“, която притежава търговската марка „Дюрекс“ (Durex) за реклама на презервативи, в която има невярна информация, пише vesti.bg.

Претенциите на ФАС се отнасят до две телевизионни реклами, разпространени по федералните канали през 2017 година.

„От смисъла на рекламата на презервативи Durex следва, че около 50% от населението на Русия е заразено с болести, предавани по полов път, което противоречи на официалната статистика на Министерството на здравеопазването на Русия“, се казва в становището на ФАС.

Информацията в рекламата е основана на методически препоръки на департамента по здравеопазване на руската столица през 2014 година, в които няма статистически данни за заболеваемостта на гражданите.

При това ФАС посочва откъси от писмо на Министерството на здравеопазването, според което показателят на първична заболеваемост, предавана по полов път, през 2017 година е 206,9 хиляди случая (141 на 100 хиляди души), което е 0,1% от населението на Русия.

„По този начин рекламата на презервативи Durex, излъчена в ефира на федералните канали, има признаци на нарушение на Закона за рекламата в частта за съдържане на несъответстващи на действителността сведения за резултатите от изследвания и изпитания“, поясняват от ФАС.

Подобни статии

Top