Руска Баба Марта радва пловдивчани. „Обичам България и Пловдив“, казва Светлана Керкелова

От 33 години е Баба Марта

Тя е истинска рускиня, но живее вече 36 години в Пловдив. А от 33 години, всяка година, е Баба Марта. На 1 март тя облича традиционна българска носия, хваща пълна кошница с мартенички и закичва пловдивчани.

Светлана Керкелова е родена в културната столица на Русия Санкт Петербург. Запознала се там със съпруга си – пловдивчанин, харесали се, докато учели в Института за култура в тогавашния Ленинград и така се озовала в Пловдив.

„Вече 36 години живея в Пловдив, така че може да се каже, че съм истинска българка. 33 години работя в читалище „Захари Стоянов“ в кв. „Христо Смирненски“ и всяка година съм Баба Марта. Така че съм Баба Марта със стаж“, разказа пред DCNEWS Светлана.

„В Русия няма такъв празник, но има в Молдова и се казва Мартишон. В Русия обаче знаят за тези обичаи. Аз например, на моите приятели  всяка година пращам мартеници и ми беше много приятно, че тази година първото поздравление получих от моите руски приятелки на български език. Защото знаят, че наистина съм Баба Марта“, сподели тя.

Светлана има две момчета, които вече имат свои семейства. Така днес тя е баба на три внучета. „Така че съм истинска Баба Марта“, усмихва се жената. 

1 2

Подобни статии

Top