Руснакът от шпионския скандал с „Арсенал“ и семейството му остават в ареста

Ученият обясни пред съда, че е работел от къщи с разрешението на шефовете от „Арсенал“, тъй като бил опериран от рак

Пловдивският апелативен съд окончателно остави зад решетките руснака д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга Гелдке и синът им Вениамин, които са литовски граждани. Тримата бяха задържани преди две седмици по обвинения за изнасяне на информация за оръжия или изделия и технологии с двойна употреба, както и за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система или части от нея и неправомерно копиране, използване, укриване или унищожаване на компютърни данни в информационна система от оръжейницата „Арсенал“.

Разследват промишлен шпионаж в „Арсенал“, арестуваха руснак и двама литовци

Днес световноизвестният учен – математик и оръжейник, член на руската Академия на науките – д-р Зоненко, съпругата му и синът им, бяха докарани с белезници в съдебната зала. Още в самото начало тримата чужденци поискаха да дадат обяснения, за да допълнят това, което са казали по досъдебното произвоство. Пред съда Зоненко обясни, че освен математик, е специалист по теория на взрива. Той разказа, че преди години работел в Русия, но тъй като жена му била литовка, се преместил със семейството си да живеят там. Впоследствие, тъй като не си намерил работа в Литва, преди шест години цялата фамилия се преселила в България. Тук му предложили работа в „Арсенал“ и той предложил разработките си за комулативни боеприпаси.

Според д-р Зоненко до неговото пристигане, в казанлъшката оръжейница не са произвеждали подобни боеприпаси. Той им дал технически решения и те започнали производството на първата комулативна граната.

След като през 2019 година лекарите открили, че е болен от рак и след извършена операция, ученият предложил на ръководството на „Арсенал“ да работи от къщи, а оттам му разрешили. Така руснакът ходел по няколко часа на ден в завода, разпределял работа на работниците, а вкъщи се занимавал с чертежи, проверявал детайли и затова, когато обискирали дома му, разследващите намерили детайли и чертежи в компютъра му. Част от елементите, които били в дома му – около 3000 на брой, били донесени от Русия и произведени от личната му фирма. „Нито един от детайлите не може да послужи за макет на боеприпас“, подчерта ученият.

Зоненко беше категоричен, че на иззетия от дома му компютър, флашки и флаш памети има чертежи и разработки, които представляват целия му 35-годишен труд.

Ученият изрази притеснения за имуществото си. И Зоненко, и синът му Вениамин, и жена му Олга обясниха, че не са знаели за това, че ги издирват. Те били тръгнали към Гърция, тъй като често пътували до Игуменица и оттам до Венеция.

Разпитват служители на МВР и ДАНС за теч на информация по делото за кражбата от „Арсенал“

Вениамин Зоненко обясни, че е спортист и наскоро е започнал работа в „Арсенал“, но през няколкото месеца, когато бил там, само се учел от другите работници. Съпругата Олга пък обяви, че е обикновена домакиня и не разбира от работата на мъжа си, който бил забранил на нея и сина си достъп до личния му компютър.

1 2

Подобни статии

Top