Рут Колева с боди върху мемориала "Паметник на трите поколения" в Перущица (СНИМКИ) - DC news

Рут Колева с боди върху мемориала „Паметник на трите поколения“ в Перущица (СНИМКИ)

Фотосите взривиха социалните мрежи, община Перущица внесе сигнал в прокуратурата

Сигнал до прокуратурата срещу фотосесия на певицата Рут Колева. На снимки, разпространени и в социалните мрежи, тя позира предизвикателно за модно списание, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен „Паметник на трите поколения“.

Фанка, която е родена в града и цял живот е учител, определя фотосесията като недопустима.

„Това е жива подигравка с Перущица и историята ни. Колкото и да иска да си направи реклама на това място, аз го чувствам като унижение за града ни, защото това тук е историческо селище – толкова хора са загинали и ние ще правим тези неподходящи снимки“, възмущава се Фанка пред  Bulgaria ON AIR.

След като фотосесията предизвика вълна от негативни коментари, Рут Колева изтри снимките от профилите си. Въпреки това Община Перущица сигнализира прокуратурата. Кметът на града Мария Вълканова заяви , че това поведение е обидно за потомците на загиналите.

„Достъпът до паметника е свободен и всеки би могъл да отиде да се снима и да го посети, в което няма лошо, но грозен е начинът, по който са направени снимките, позите … въобще е недопустимо. Смятам, че е абсурдно и много ми се иска всички медии да спрат да коментират случая, защото смятам, че всяко коментиране е една реклама и дори и лоша, популяризира случая, певицата и това поведение„, заяви кметът Мария Вълканова.

Хората в Перущица определят случилото се като абсурден акт към българската история.

„Въпросната певица не знам дали е прочела преди това какво място е и защо е направено и по-скоро е неинформирана. Според мен е редно да се свалят и да не се използват повече тези снимки и най-малкото да има публично извинение“, заяви местен жител.

Потърсени бяха за коментар Рут Колева и главния редактор на модното списание, но те отказаха коментар. Под предлог, че е в чужбина, от реакция се въздържа и фотографът Никола Борисов.

Впоследствие в социалните мрежи Рут Колева отговори:

По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край гр. Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет.
Но.
Тази ситуация е следствие от много фактори, основният от които е натрупаните през годините разруха и занемаряване, които са останали незабелязани, или удобно игнорирани. Които щяха да останат незабелязани, ако моделът на снимката не бях аз. За справка, това не е първата фотосесия от този характер на това място. Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи „Що е черно на сапун“, свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо – разпад. Не ви разказвам това, за да се оправдавам, истината е, че не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него. Както и че почти цялата информация в интернет гласи, че в този паметник и саркофаг няма останки на покойници.
Когато се върна в България, бих искал да направя дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас.

http://

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Ruth Koleva (@ruthkoleva)

Снимките бяха свалени от профилите на певицата в социалните мрежи.

Снимки: Фейсбук

Подобни статии

Top