РЗИ: Има варицела в детската градина в Крумово, цяла група е под карантина - DC news

РЗИ: Има варицела в детската градина в Крумово, цяла група е под карантина

Децата ще са в изолация още 3 седмици

„Да, има случаи на варицела в детска градина „Снежанка“ в пловдивското село Крумово. Контактни са двете групи, които в момента са смесени. Но децата са карантинирани от 28 май, когато е открит първият случай“. Това съобщи за “24 часа” шефът на дирекция “Надзор на заразните болести” към РЗИ – Пловдив д-р Милена Панайотова, след като вчера инспекцията предприе незабавна проверка след сигнал за смесване на болни и здрави деца.

“Проверката все още продължава, но колегите установиха, че информацията от писмото на една от майките – Таня Бончева, не отговаря на реалната ситуация”, обясни тя.

Преди ден майката притеснено алармира, че контактни и болни са поставени в смесена група.  “Това е предпоставка за епидемичен взрив”, каза Бончева. Сигналът й отиде в РЗИ и община „Родопи“, на чието подчинение е учебното заведение.

Според правилата на здравната инспекция при установяване на варицела в детска градина контактните се поставят под карантина за период от 21 дни, като след всеки нов случай се добавят още толкова. В “Снежанка” последно е открито болно дете вчера, на 13 юни. От здравната инспекция увериха, че хлапетата ще бъдат в изолация още 3 седмици.

“Влизат от общ вход, ползват общи офиси, няма как, нормално е да има контакт с болните. Затова цялата смесена група е под карантина”, обясни д-р Панайотова.

Проверяващите са разпитали в градината и по втория проблем, повдигнат от Таня Бончева – че децата са оставени без педагог. От ръководството са обяснили, че в групите винаги има учител.

„След обедния сън децата редовно остават само с лелята“, опонира кметът на селото Румяна Самоковарева.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top