РЗИ: Усложнява се грипната обстановка в Пловдив - DC news

РЗИ: Усложнява се грипната обстановка в Пловдив

Сериозен ръст на случаите на грип и ОРЗ в Пловдив

264,19  на 10 000 е общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Пловдивско за изминалата седмица. Броят на заболелите се е увеличил в сравнение с предходната, когато общата заболяемост бе 179,62 на 10 000. Това съобщават от РЗИ-Пловдив. Ръстът на заболяемостта е на епидемично ниво, уточняват от инспекцията.

Интензивността на епидемичният процес е  най-висока при възрастовата група 5-14 години, следвана от възрастовата група 15 – 29 години.

До момента от изпратените 154  проби в НЦЗПБ са изолирани 26 положителни проби за грип тип А, в следните възрастови групи: 0 – 4 г. – 3 проби; 5 – 14 г. – 11 проби; 15 – 29 г.- 3 проби; 30 – 64 г. – 5 проби и над 65 г. – 4 проби. Изпращане на проби за вирусологична диагностика в НЦЗПБ за установяване циркулация на грипни вируси продължава регулярно.

Припомняме, че вчера на работна среща на Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ, бяха приети профилактични и противоепидемични мерки и бе решено учениците да бъдат пуснати в грипна ваканция от утре. Днес ваканцията бе потвърдена и със заповед на МОН.

От РЗИ призовават да се спазват добра лична и обществена хигиена, физическа дистанция, да се носят маски в лечебни заведения, аптеки, дрогерии и др. затворени помещения, в които се наблюдава струпване на хора, да се прилага респираторен етикет при кихане и кашляне и да се употребяват дезинфектанти.

Подобни статии

Top