Разпитват служители на МВР и ДАНС за теч на информация по делото за кражбата от „Арсенал“

Окръжната прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за теча

Окръжната прокуратура в Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за теч на информация, без разрешение на наблюдаващия прокурор, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. Заради това ще бъдат разпитвани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица, уточняват от прокуратурата.

Става дума за разследването, което започна в завод „Арсенал“ Казанлък, след сигнал за кражба на специални изделия и документация от оръжейницата.

Вчера старозагорските магистрати са се самосезирали и са образували досъдебно производство за разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство на Районна прокуратура – Стара Загора за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.

Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица.

Разследват промишлен шпионаж в „Арсенал“, арестуваха руснак и двама литовци

Разпитите са разпоредени часове, след като до медиите от дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността при Министерството на външните работи бе изпратено официално съобщение за задържани на ГКПП-Кулата трима чужденци от ръководството на казанлъшките заводи: семейството на 60-годишен руснак, 59-годишна  литовка и техният 24-годишен син, гражданин на Литва.

В него се уточняваше, че тримата са били на трудови договори в частното дружество и че до 17 септември са били в неплатен отпуск, след което не са се явили на работните си места. Неочаквано обаче на 2 октомври са били забелязани на територията на дружеството, а по-късно било установено, че са отнесли със себе си документация и изделия, съотносими към внедрявани с тяхно съдействие иновативни технологии.

При обиск на ползваните от чужденците лични автомобили в тях са били намерени и иззети търсените вещи и документи.

Семейството бе докарано с кола на МВР в казанлъшкото РУ „Полиция“ на 7 октомври, за да бъдат разпитано, довеждането стана пред камерите на няколко телевизии.

Тогава от старозагорската районна прокуратура уточниха, че срещу руснака, литовката и техният син са повдигнати обвинения по член 233 ал. 3 от НК, предвиждащ затвор до 6 години и глоба до 200 000 лв.

Днес от Окръжна прокуратура – Стара Загора са поискали главният прокурор да възложи разследването на прокурор от друг съдебен район в страната.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top