С 12% скочиха заплатите в общината, с 10% в социалните заведения

19 млн. лв. е годишната издръжка на общинските звена

С 12% скачат заплатите в общинската администрация, след като Общинският съвет гласува днес  увеличението на възнагражденията на общинарите, общинските предприятия и всички останали звена на бюджетна издръжка. 764 служители работят в общината и шестте районни кметства, като средната заплата е 700 лева.

Увеличение на заплатата на кмета Иван Тотев поиска зам.-председателят на местния парламент Пепа Деведжиева, която представлява Реформаторския блок.

„Не може заплатата на кмета, не говорим точно за Иван Тотев, а за кмета на Пловдив, да бъде с такъв размер. От нея зависи заплатата и на председателя на ОбС. Не може неговата заплата да бъде толкова, колкото на началник сектор в общината“, посочи Деведжиева. Финансистката на общината Виктория Чавдарова обаче я обори, че в предложението ѝ трябва да има записано и откъде да бъдат взети парите за това увеличение. Затова Деведжиева пое ангажимент да внесе отново предложението на следващата сесия, а градоначалникът да получава 1 918 лв.

Съветниците приеха разчетите за заплатите с 29 гласа „за“ и 12 „въздържали се“. След гласуването годишната издръжка на общинарите, заедно със заплатите възлиза на общо 19 млн. лева. Увеличението с 12% важи не само за администрацията, но и за всички общински предприятия и общинските училища и детски градини. Медицинските сестри в яслите ще получават основна заплата от 800 лева. Социалните работници, както и тези в музеите и галериите ще вземат увеличение от 10 на сто.

Подобни статии

Top