С 19 000 лева подпомагат културата в Асеновград

Точно 18 750 лева за инициативи в областта на културата  и спорта ще раздаде Общинският съвет на Асеновград през месец март. Парите се отпускат по предложение на управата на града , след одобрени проекти на местните сдружения, клубове и читалища.

За общинска субсидия са кандидатствали общо 16 танцови и певчески школи, художествени студия и културни средища. Най-голямото перо от бюджета на програмата ще отиде за проекта „Спортът срещу детската агресия” на клуба по спортни танци „Асеновец”.

В продължение на осем месеца децата на Асеновград ще участват в различни школи, национални младежки срещи и лагери. Идеята е, чрез физическа култура младите хора да укрепят не само здравето си, но и да развият  качества на добри и борбени хора. За реализацията на проекта  Общината отпуска 2500 лева.

2000 лева ще получи и Народно читалище „Св.Преп. Паисий Хилендарски” в града. Парите ще бъдат използвани за финансиране на художествената самодейност на читалищните състави-танцов състав „Етноритъм”, Гайдарската група, вокална група „Пеещи камбанки” и литературен клуб „Орфей”.

По хиляда лева ще бъдат дадени на останалите читалища в града и общината за участия във фестивали и конкурси на самодейните им състави. Толкова средства ще бъдат отделени и за танцовите състави „Асеница’, „Станимака” и „Везеница”. Танцьорите ще бъдат подпомогнати за явяваването им на национални  и международни надигравания.

Финансова помощ в размер на 650 лева ще получи читалището в село Нови извор, което тази година чества 100-годишен юбилей. За издаването на два броя на списание „Нов вечерник”  сдружение „ Ново арт общество” ще бъде финансирано със сумата от 1600 лева. В броевете ще бъдат включени подбрани материали от Майските културни дни в  Асеновград и Коледните празници.

Решение за начина на финансиране на организациите ще вземе Общинският съвет на Асеновград на заседанието в края на месец март.

Подобни статии

Top