С 500 скока стартира парашутната подготовка в Българската армия (СНИМКИ)

Домакини бяха от Съвместното командване на специалните операции

180 парашутисти извършиха над 500 скока по време на съвместна парашутна подготовка със състави от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, както и курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“.

В съвместната подготовка, организирана от Съвместното командване на специалните операции бяха използвани парашутни системи МC-6, TW-7 315, SABRE 2, STORM, CLASIK, и RA – 1, както и самолети C-27J „Спартан“ и L-410 от състава на 16-а транспортна авиационна група – Враждебна.

По време на съвместната парашутна подготовка за първи път беше направен и тандемен скок с парашутна система НОР-330. Това допринася за допълнителни способности на специалните сили, които разширяват възможностите им за адекватно, бързо и своевременно изпълнение на поставените цели и задачи.

По време на подготовката 8 парашутисти от Силите за специални операции и 8 от ВМС направиха своя първи парашутен скок. В теоретичната и практическа подготовка участваха и 13 курсанти от специалността „летец-пилот“ от ВВВУ„Г. Бенковски“ – Долна Митрополия, с ръководител младши сержант Мария Димитрова (старши специалист II степен по парашутна подготовка).

При спазването на всички противоепидемични мерки курсантите (12 мъже и 1 жена) и военните парашутисти (15 мъже и 1 жена) проведоха парашутна подготовка за първите си скокове – изучаваха парашутно-материалната част, провеждаха наземна подготовка, която включва отработване елементите за действие на парашутиста в летателното средство и всички елементи на парашутния скок – от отделянето му от летателния апарат, действията във въздуха до успешното приземяване и прибиране на парашутно-материалната част. Успешното и безаварийно изпълнение на парашутните скокове на курсантите и военнослужещите осигуриха инструкторите от СКСО подполковник Георги Мянков, капитан Стоилко Здравков, старши сержант Димитър Колев, старши сержант Димитър Балев и старши сержант Деян Павлов.

Подобни статии

Top