С безпрецедентна научна сесия честват юбилея на МУ-Пловдив

В нея участие ще вземат 51 пленарни лектора

Юбилейната научна конференция „Медицина на бъдещето“, посветена на 75-годишния юбилей на Медицински университет-Пловдив ще се проведе в периода 29-31.10.2020 година. Конференцията ще е изцяло онлайн, чрез платформата ZOOM, и поради големия интерес  ще протича паралелно в две успоредни виртуални зали.

В нея участие ще вземат 51 пленарни лектора, като по-голямата част от тях са чуждестранни. Конференцията ще бъде открита на 29.10.2020 г. от 15 часа със съвместна лекция на проф. Николай Желев от Университета в Дънди, Шотландия и проф. Мариана Мурджева, Ректор на МУ – Пловдив на тема „Медицина на бъдещето: укрепване на здравето чрез авангардни технологии“.

От МУ-Пловдив изтъкват, че едно от най-значимите участия е на проф. Уйлям Келин, който е Нобелов лауреат по Физиология и Медицина за 2019 г. Той ще изнесе едночасова академична лекция “Нови терапевтични подходи при анемия, исхемия и карцином, произлезли от проучвания върху болестта на von Hippel-Lindau” на 30.10.2020 г. от 15 часа.

Ключово участие в Юбилейната научната конференция ще има и Сър Дейвид Лейн, който е откривателя на протеина р53 и носител на престижната награда „Paul Ehrlich“, известна като „Малък Нобел“. На 30 октомври 2020 година от 11:20 часа той ще говори за новите таргети при лечението на рака.

В програмата са включени и 6 пленарни лектора, удостоени с титлата „Доктор Хонорис Кауза“- Prof. Nikolai Zhelev, Prof. Yukka Meurman, Prof. Yves Poumay, Prof. Dr. Adam Stabholz, Prof. Mikhail Mikhaylovskiy, Prof.George Sandor.

Участие ще вземат още над 100 научни колектива, разделени в направленията: Биомедицина, Биофармация, Дентална медицина, Съвременни хирургични техники, Обществено здраве и здравни грижи, Онкология, Персонализирана медицина.

Поради големия брой регистрирани участници в Конференцията по-голямата част от постерите са качени предварително в сайта на университета. Това се прави за първи път в Медицински университет – Пловдив.

Част от Юбилейната научна конференция е и сесията „Дни на медицинската наука“. В нея ще бъдат включени 24 презентации на приключили вътреуниверситетски проекти, разделени на „Предклинична“ и „Клинична“ проектна сесия. Ще бъде отделена и сесия за всички проекти, финансирани по национални и международни програми.

Към момента са заявили участие и 10 фармацевтични фирми, които ще представят свои промоционални презентации.

Подобни статии

Top