С близо 20% вдигат заплатите в общинското здравеопазване

С близо 20% вдигат заплатите в общинското здравеопазване

Със 120 лева вдигат заплатите на медицинските специалисти

в детските градини, яслите и здравните кабинети в училищата. Това стана ясно, след като бе подписан Колективният трудов договор в дейност „Здравеопазване“ към община Пловдив. Така от следващата – 2018 година, заплатите на работещите в тази категория труд ще започват от 700 лева, като досега размерът им е бил 580 лева.

„Това е огромен успех за нас“, коментира пред DCNEWS председателят на медицинския регионален синдикат „Подкрепа“ Маруся Христозова.

По думите ú предвиденото увеличение на възнагражденията на медицинския персонал в училищата и детските ясли и градини, в новия колективен трудов договор е в съответствие с Отрасловия колективен трудов договор на ниво Министерство на здравеопазването.

Увеличението на заплатите в този сектор засяга над 300 работещи

в тази сфера не само от КТ „Подкрепа“, но и от КНСБ. То обаче не засяга медицинските специалисти, които са към Синдиката на българските учители, които не са част от подписаното споразумение, а само тези от Федерацията на здравните специалисти към КНСБ.

В колективния трудов договор са посочени и възнагражденията, които ще получават догодина медиците, работещи в общинските болници и поликлиники. Те обаче се определят на друг принцип – съгласно приложена към договора таблица.

Подобни статии

Top