С чисто нов апарат се сдоби рентгеновото отделение на МБАЛ-Асеновград, апаратурата е жизнено необходима за болничното заведение - DC news

С чисто нов апарат се сдоби рентгеновото отделение на МБАЛ-Асеновград, апаратурата е жизнено необходима за болничното заведение

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев бе част от откриването на новият рентген в МБАЛ-Асеновград

На официалното откриване на новият апарат, управителят на болницата д-р Мария Даракчиева посрещна още председателят на Общински съвет Драгомир Георгиев, депутатът и бивш управител на болницата д-р Иван Червенков, граждани и служители на болницата.

Новият апарат е на стойност 240 000 лв. и средствата за закупуването му са изцяло от бюджета на МБАЛ-Асеновград. Цялата процедура по закупуването е стартирала през 2021 год. Завеждащият отделение по образна диагностика доктор Красимир Калинов сподели, че това е дигитален рентген от ново поколение.

Д-р Калинов приветства всички с „Добре дошли и ги поздрави с днешния ден, защото той е много хубав за МБАЛ – Асеновград и факта, че за първи път от 35 години се подменя графичният рентгенов апарат в болничното заведение е повод за празник. Апаратурата на едно отделение по образна диагностика се ползва от всички и конкретно тази апаратура намалява многократно лъчевото натоварване на пациентите и в същото време неколкократно повишава качеството на рентгенографиите“.

Д-р Калинов изказа благодарности към Д-р Червенков, към д-р Даракчиева и  към ръководството на община Асеновград.

Д-р Грудев от своя страна сподели, че:

„Рентгеновият апарат е от ново поколение, с много по-големи възможности от досегашния апарат, който ползваше отделението по рентгенова диагностика в общинската болница. Както каза и д-р Калинов апарат има много по-малко рентгеново излъчване, което не натоварва пациента и персонала и е с много по-големи диагностични възможности, качеството на рентгеновото изображение е на много по-високо ниво и по-добре помага за разчитане на евентуални заболявания и болестни процеси. Този апарат ще се ползва от всички жители на община Асеновград, на които им се налага да бъдат снимани по някакъв повод, с пожелание да се случва по-рядко. Рентгена няма да се ползва само от жителите на нашата община, болницата обслужва и жителите на община Лъки, на община Садово, а също и целият трафик на всички произшествия, които настъпват по пътищата на нашата община. Високотехнологичният апарат е жизнено необходим за работата на болницата. Стараем се и имаме приоритетно отношение към общинската болница, понеже когато хората имат най-голяма нужда трябва да намират  тук добри условия за лечение и адекватна медицинска помощ, знаем, че помагайки на болницата, помагаме и на всички наши жители. Обикновено неприятните инциденти настъпват в тъмната част на денонощието и когато пътуваш към болницата и виждаш там в края на улицата една лампа, която свети, в спешното отделение, на пострадалия или на близките им идва кураж“.

„Щастлив съм, че присъствам на това събитие днес в болницата. Тази придобивка, ще допринесе още  повече за развитието на нашата болница, която е на доста високо ниво в региона и съм наистина горд, че разполагаме с тази апаратура, която ще бъде от  полза на всички в община Асеновград“ каза председателят на Общински съвет Драгомир Георгиев.

Д-р Иван Червенков от своя страна сподели:

„Радвам се, че процедурата, която започнах като управител на лечебното заведение през втората половина на 2021г. със закупуване на нов апарат за образна диагностика  намери своята пълна реализация днес. Апаратът е закупен изцяло със средства на болницата, както и всички строително-ремонтни дейности в отделението са извършени с такива. В тези трудни за всички години това е гаранция за доброто управление и показва финансовата стабилност на болницата, както е било винаги до сега за разлика от много лечебни заведения в страната. Уредът е съвсем нов, произведен през 2021г. , дигитален и с много възможности, което предполага дълга експлоатация, високо качество на извършваните изследвания и по-ниски натоварващи дози за пациентите. Спокойно може да се каже, че това е качествено ново ниво в развитието на образната диагностика в града. Да е честита новата придобивка на Отделението, да е честито на хората от община Асеновград“.

Подобни статии

Top