С иновативен метод възстановяват пациенти след мозъчен инфаркт в карловската болница - DC news

С иновативен метод възстановяват пациенти след мозъчен инфаркт в карловската болница

Методът тромболиза служи за лечение на исхемичен мозъчен инсулт

Иновативен метод на лечение на исхемичен мозъчен инфаркт, по-известен като исхемичен инсулт, в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ Карлово възстановяват напълно пациента. Това съобщи завеждащият Неврологично отделение д-р Илиана Тодорова.

Методът тромболиза не е нов в световен мащаб, но в общинската болница в Карлово се практикува от сключването на последния анекс към Националния рамков договор и сключването на клинична пътека за диагностика и лечение на мозъчен инфаркт с тромболиза.

„Тромболизата е метод, който съкращава инвалидизацията на пациента, спасява живот, като България е на първо място по заболеваемост и смъртност от мозъчен инфаркт, подчерта д-р Тодорова. Големите болници в страната използват в по-голям мащаб тази клинична пътека, но и при нас вече имаме три извършени тромболизи с много добър ефекти възстановен дефицит на пациента. Т.е. той няма слабост на крайниците, с които е отишъл в болницата при приемането. Особено важно при провеждането на тромболиза е спазването на терапевтичния прозорец, който е четири часа и половина от началото на оплакванията. Колкото по-рано реагират близките и закарат пациента в болница, толкова по-бързо ще се започне лечението с тромболиза и естествено, толкова по-голям е шансът на пациента да се възстанови напълно“, каза д-р Тодорова.

При тромболизата се спазва строго алгоритъм, който е еднакъв в световен мащаб.

И при нас извършването на това лечение не се различава по никакъв начин от това, което се прави в други европейски болници. С медикамент „Актилизе“ се разгражда напълно тромба, довел до запушване на артерията в мозъка. Хората трябва да знаят, е щом усетят оплаквания в промяна в речта, изтръпване на крайник, затруднения в походката, главоболие, трябва по най-бързия начин да потърсят лекарска помощ.

В случая е спасен пациент на 52 години от Ведраре и това му е вторият такъв инцидент, като първият път е закаран доста по-късно в здравното заведение и не е било приложено лечение с тромболиза. Това е било преди година, тогава пациентът е лекуван консервативно, но въпреки всичко се е възстановил. Но сега се вижда веднага, максимум до 1 час след прилагането на тромболитичния агент, каза още д-р Илиана Тодорова.

Подобни статии

Top