С изложба започва седмицата на Димитър Димов в Пловдив

Изложбата ще бъде открита в Дома на културата „Борис Христов“ тази вечер, от 17 ч.

Тази година се навършват 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов.
Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредица от събития, посветени на автора и неговия роман.

В Дом на културата „Борис Христов“ от днес – 20 септември, в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Д. Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов.

Изложбата  се открива днес от 17 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, а от 18 ч. ще бъде представен филмът „Триптих за Димитър Димитър“. Предвидена е и творческа среща-разговор със създателите на документалния филм – проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор на лентата.

Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат на достъпен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов“, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни езици

В петъчния ден – 24 септември от 13.00 ч., в Медицински университет – Пловдив е второто акцентно събитие – литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици, с участието на чуждестранни и български студенти. Пред най-творческата академична аудитория, във Втора аудитория на Аудиторния комплекс, ще чуем литературни преводи на откъси от „Тютюн“ на английски, японски, гръцки и др. Събитието отбелязва Европейският ден на езиците – 26 септември.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.

Събитията ще бъдат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и ограниченията на броя места на закрито, затова Ви молим да потвърдите предварително Вашето присъствие.

Подобни статии

Top