С концерт на Античния СУ „Любен Каравелов“ събира пазителите на фолклора след COVID-кризата

В събитието се включва училищният ансамбъл ”Тракийска младост” заедно с  НФА “Българе”, ФА ”Тракия” и АМТИИ

Средно училище „Любен Каравелов“ възражда духа на фолклорната традиция с концерт, посветен на излизането от изолацията от ковид кризата. Концертът „Пазители на фолклора“ ще се състои на 10-и май на Античен театър – Пловдив, в навечерието на деня, в който почитаме просветителите Кирил и Методий. Входът е с покани, за да бъдат спазени всички и досега действащи противоепидемични мерки.

„Пазители на фолклора“ е проект, който получава подкрепа по програма „Наследство II“ на Европейска столица на културата и има за своя основна цел чрез фолклора да припомни на зрителите общобългарските и изконни традиции, които са ни съхранявали през вековете в различни изпитания. Двигател на инициативата е училищният ансамбъл ”Тракийска младост”, към който се присъединяват и доайените от ФА „Тракия“, ансамбъл „Българе“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

От училището споделят, че неслучайно са избрали място за тяхното първо събиране да бъде Античният театър, тъй като концертът ще бъде записан и впоследствие видеото ще отпътува за всички български културни институти по света като посланик на града и училището с 85-годишна история и традиции във фолклора.

В рамките на този проект СУ „Любен Каравелов“ са подготвили и онлайн рубрика, която ще даде възможност и на хиляди зрители по цял свят да станат съпричастни с изпълненията на пазителите на фолклорните традиции в Пловдив.

Подобни статии

Top