С кукери и курбан в родопското село Дедево посрещат Месни заговезни

84-годишният  Георги Терзиев ще поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци

В съседното село Бойково ще се проведе традиционният кукерски събор

Кукери и курбан предхождат Месни заговезни в Дедево. На 22.02.2020 г. (събота) в 10.30 часа ще бъде спазена вековната местна традиция – тежки медни и тучени чанове, страшни пъстри маски и специални рошави костюми ще дадат началото на месопустния карнавал.

84-годишният  Георги Терзиев, който от 40 поредни зими е водач на тукашните кукери, ще поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци. Карнавалните багри, звуци и ритми ще залеят площада на селото и ще се стекат към къщите на дедевци. За да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието,  добродетелността и благотворителността.

В 15.00 часа черешово топче официално ще извести началото на всеобщата веселба, когато кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с първия празник, предвестник на пролетта. Оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов – Кочовеца ще подгрява пиршеството и игрите до полунощ .

Всички дружно ще заговеят с курбан, кюфтета и кебапчета.

В 18.30 часа лумналата 3-метрова купӑ хвойна ще озари площада. Около огъня, символ на светлина, сила и здраве, ще се извие многоредово хоро.

В същия ден в съседното село Бойково ще се проведе традиционният кукерски събор.

Групата се събира в 08.30 ч. пред читалище „Здравец“ в селото. След като обиколи всички къщи, дружината се връща на мегдана /около 13.00 ч./,  където ще  разиграе традиционната Кукерска венчавка /Сватба/.

За доброто настроение на празника и гостите на селото ще Свири оркестър „Хебър“.  Заповядайте!

Подобни статии

Top