С курбан и литургия посрещнаха празника на светиите Константин и Елена  в община „Родопи”

С водосвет за здраве започна храмовият празник в родопското село Първенец

И тази година жителите на селата в община „Родопи” почетоха празника на светите равноапостоли Константин и Елена.

С водосвет за здраве започна храмовият празник в родопското село Първенец. В двора на едноименната църква, която е паметник на културата от местно значение присъстващите запалиха свещ и се помолиха за здраве.

В Първенец спазиха традицията и приготовленията за празника започнаха няколко дни преди денят на Свети Константин и Елена. Доброволци почистиха двора на църквата и прилежащите площи около нея. Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, който е родом от Първенец и заместникът му Владимир Маринов дариха лични средства за специално приготвения курбан, наречен за празника.

„Тази година в Първенец няма да има събор по случай храмовия празник на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, който е и празник на селото. Имаме празник, но няма да празнуваме с обичайните концерти и забавления. Но  вярвам, че когато това изпитание отмине, всички отново ще посрещнем гости от близо и далеч и ще усетим колко прекрасно е да бъдем заедно.  А на имениците желая добри мисли, радостни моменти и повече сбъднати мечти”, каза кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

Готовата гозба беше раздадена в центъра на селото, а в подаването се включи и кметът Павел Михайлов.  Бяха спазени всички противоепидемични мерки, въведени заради пандемията от коронавирус. Хората се редяха на опашка, спазвайки дистанция, за да опитат от курбана за здраве.

Храм „Св.Св.Константин и Елена” в  местността „ Чинарите” край село Белащица също посрещна гости за празника си. Тържествата започнаха с литургия и водосвет, след което в двора имаше почерпка за миряните.

Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

 

Подобни статии

Top