С „Левски в сърцето” в Асеновград започват честванията в памет на Апостола

С поетичната програма „С Левски в сърцето” от утре  в Асеновград започват възпоменателните чествания по повод 145-тата годишнина от обесването на Васил Левски.”

Членовете на литературен клуб „Орфей” при НЧ „Св. Преп. Паисий Хилендарски” ще се поклонят пред паметта на Апостола с рецитал, посветен на великия българин.

Само ден след това множество асеновградчани ще се включат в традиционния поход до манастир „Света Петка Мулдавска” , за да поднесат  венци и цветя  пред барелефа на революционера, който се намира пред входа на манастира. Поклонението започва точно в 12:00 часа на 18 февруари.

В двора на светата обител, под бившата игуменарница и до днес е запазено скривалището на Левски. Тази година група родолюбиви асеновградчани са обновили залата, водеща до тайното помещение. Направено е и специално укрепване на зидания камък в убежището на Дякона.

С възпоменателен митинг и панихида на 19 февруари Асеновград ще отбележи 145-тата годишнина от обесването на Апостола на Свободата. Церемонията започва в 12:00 часа пред паметника на Левски в двора на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс.

Честванията на юбилейната дата ще завършат с прожекцията на документално-игралния филм „Лъвский- европеец в българско” на режисьора Искрен Красимиров. Лентата ще се излъчи идния четвъртък в градската библиотека „Паисий Хилендрарски“.

1 2

Подобни статии

Top