С литературно ателие за писане на хайку започва образователната програма на Пловдив чете - DC news

С литературно ателие за писане на хайку започва образователната програма на Пловдив чете

Тя ще се състои с писателя Владислав Христов

През март Литературният фестивал „Пловдив чете“ организира първата за тази година творческа работилница с вход свободен и предварително записване. Тя ще се състои с писателя Владислав Христов, който ще предаде своите знания и умения за писане на хайку. Ето какво разкрива той преди началото на своя хайку клас:

За незапознатите с хайку, тази поезия винаги е изглеждала лесна за разбиране и написване. Да, хайку е най-кратка поетична форма, но то съвсем не е просто тристишие, описващо произволна природна картина.

Всяко хайку съдържа в себе си нива от подсмили, ако нямаме знанието и подготовката да ги разчетем, те ще останат завинаги скрити от нас.

В първата част на този клас, заедно ще откриваме хайку, защото то е навсякъде около нас, ще прочетем някои от най-високите образци в жанра, ще говорим за основните правила, които трябва да спазваме при писане, а също така и за правилата, които може да нарушаваме, ще се запознаем с различните хайку школи и техните похвати.

Във втората част, вие като участници ще имате възможността да развихрите хайку-въображението си по зададени теми.

Преди самия финал, ще обсъдим вашите творби и ще направим заедно селекция от най-добрите сред тях.

И нека не забравяме – хайку е свободата да казваме много с малко думи. Не е никак лесно, но пък когато успеем – усещането не може да се сравни с нищо друго!

Подобни статии

Top