С милион и половина реновират Художествената галерия в Стария град (СНИМКИ И ВИДЕО)

Само ремонтът на сградата ще струва 1,150 хил. лв.

1,5 млн. лв. ще струва ремонта на сградата и двора на Градската художествена галерия в Стария град. Това съобщи кметът Иван Тотев, който даде днес старт на ремонтните дейности.

Сградата е паметник на културата от местно значение. Тя е построена през 1881 г. от арх. Йосиф Шнитер. Това е втората по големина галерия в страната с много голям фонд, който ще бъде експониран максимално и ще бъде обогатяван с времето. Идеята при ремонта й е дворът също да се превърне в галерийно пространство за скулптура, което да се вижда от улицата и да привлича посетителите.  Периодично експонатите ще се обновяват, за да може да се покаже по-голямата част фонда.

„Още преди 4 години започнахме да говорим за ремонта на тази сграда – заедно с изготвянето на проекта, съгласуването му в Националния институт по паметници на културата, разширяване на площта, новите подходи, урегулирането на парцелите“, припомни кметът.

По думите му през следващата една година дворът и сградата ще бъдат напълно обновени.

Галерията ще се превърне в една съвременна изложбена площ, отговаряща на всички изисквания на съвременна галерия по отношение на климатизация и пожар. Тя ще разполага с ново хранилище, а в таванските помещения ще бъде експонирано част от съвременното изкуство, притежание на галерията. Вече има рампа за хора с увреждания и нов асансьор, поясни директорът на ГХГ Красимир Линков.

Дворът  също ще се използва като изложбена площ,

където посетителите ще могат да се седнат и починат, обясни директорът на галерията. Идеята е да се отвори пространството пред сградата към улица „Съборна“, като по този начин да се открие и входът към Стария град. За двора ще се използват устойчиви, естествени материали, а настилката ще бъде от паважа, изгребан при ремонта на бул. „Васил Априлов“.

В двора ще има и място, където децата да играят. Ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка, чиито игрушки ще бъдат тематично свързани с изобразителното изкуство. На двора ще могат да се провеждат също лекции и спектакли на открито.

1 2

Подобни статии

Top