С мобилно приложение и добавена реалност привличат деца и младежи в пловдивските музеи и галерии - DC news

С мобилно приложение и добавена реалност привличат деца и младежи в пловдивските музеи и галерии

Това ще стане по проект за 781 550 лева, финансиран от Норвежката програма

Нови технологии и добавена реалност от типа на гейм идентификацията ще бъдат вкарани в пловдивските музеи, за да станат те по-атрактивни за децата, младежите, а и да привлекат нови публики. Това ще стане факт по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, по който община Пловдив спечели безвъзмездно финансиране по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 781 550 лева. Сумата идва от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма, а след подписване на договора с Министерство на културата, проектът ще се осъществява 20 месеца.

Общо 7 културни институции в Пловдив са включени в проекта, като освен новите технологии, в някои от тях ще бъдат реновирани и реставрирани част от пространствата, които имат нужда от това, поясни зам.-кметът по култура Пламен Панов. Това са Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“.

Целта е да се подобри управлението и представянето на културното наследство на Пловдив,

както и да се насърчи културното предприемачество в общината.  Проектът ще се администрира от Община Пловдив, като за целта ще бъдат назначени двама специалисти, а след приключването му се очаква да бъде постигната и устойчивост.

Реставрират и обновяват пространства в пловдивските музеи за близо 800 000 лева

Дейностите, които са заложени по проекта ще създадат по-широк интерес към културното наследството и чрез създаване на нови предприемачески идеи ще генерират приходи впоследствие.  Със средствата ще се обновят помещения, ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите, ще се разработи мобилно приложение – тип quest игра, което ще представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо и аудио гайд. Приложението ще е базирано на истории от града.

Идеята е влизайки в който и да е музей, чрез таблет или мобилен телефон всеки посетител да може да посети определен сектор, който да оживява чрез внедреното мобилно приложение. Така посетителите ще могат да получат много повече информация, а самите обекти да бъдат много по-атрактивни. Мобилното приложение ще свърже всичките седем културни институции, като така туристите ще знаят къде могат да получат повече информация за това, което ги интересува.

Какво ще бъде направено в отделните музеи и експозиции?

На пресконференцията стана ясно, че по проекта в Регионалния исторически музей ще бъде реновирана зала „Съединение“, поясни шефът на музея д-р Стефан Шивачев. В Археологическия музей пък ще бъде изградена автоматизация на книгохранилището, което наброява 30 000 тома. Ще бъде реновирано и подменено осветлението с по-икономични и атрактивни осветителни тела, ще има и добавена реалност за някои от експонатите.

Според директора на музея доц. Костадин Кисьов презентацията на Панагюрското съкровище например, ще бъде допълнена с автентичен разказ на откривателя и снимки, които досега не са показвани. Чрез нова лаборатория, базирана в столицата, вече е установено, че голяма част от мраморните и глинени артефакти са били оцветени в различни цветове. Пример за това е древен фриз, боговете върху който са били щедро оцветени в миналото. В момента фризът се възстановява и чрез добавената реалност това ще стане достояние на посетителите, които ще могат да разберат как е изглеждал в оригинал.

В НБ „Иван Вазов“ съдържанието на библиотечния фонд е дигитализирано и ще бъде добавено към проекта. Освен това библиотеката ще може да предостави достъп до това дигитализирано съдържание за по-възрастните хора, поясни директорът на институцията Димитър Минев.

В Етнографския музей пък ще бъде Оправена база 2 – на ул. „Съборна“ 20. Там ще има и експозиция и учебен център. Идеята е да се показват носиите например, а докато ги разглеждат, посетителите да могат да получат информация за накитите, обичаите и храната в съответния регион, откъдето идва носията. Музеят също ще включи добавена реалност, обясни директорът Ангел Янков.

В Природонаучния музей ще заложат на мобилното приложение, в което ще бъдат включени три категории експонати – редки и защитени видове, а също и най-атрактивните експонати. Според шефа на музея Огнян Тодоров, на добавената реалност и игрите ще се радват не само децата, но и техните родители.

От ОИ „Старинен Пловдив“ ще включат в проекта някои от къщите, а също Голямата и Малката базилики.

Добавена реалност ще има за изложбените експозиции в къща Стамболян, където е колекцията картини на Димитър Киров и в къщата, в която се съхраняват творбите на Златю Бояджиев. В Малката базилика миналата година е изградена виртуална реалност и мобилно приложение. В Епископската базилика на Филипопол това ще се направи тепърва, като ще има надграждане на постигнатото досега.

Добавена реалност ще има и в постоянната експозиция на Градската художествена галерия, а също и в Иконната галерия. Там ще се надгради направеното досега, като от една страна то ще се ползва от групи, а от друга – за индивидуални посетители, които искат да се докоснат и изживеят самостоятелно срещата си с изкуството. Разглеждайки дадена картина например, те ще могат да получат информация за другите произведения на автора, които се намират в български музеи, а защо не и в чуждестранни галерии. Така ще се осъществи препратка не само към българското но и към световното културно наследство, подчерта директорът на галерията Красимир Линков.

„Така слоганът „Заедно“ е по-жив от всякога“, а проектът ще изтласка музеите като водещи туристически атракции“, категоричен бе зам.-кметът Пламен Панов.

„Надграждаме и наистина Пловдив ще заеме това място, което заслужава“, коментира и кметът Здравко Димитров, който благодари на директорите на музеи и културни институции за добрата съвместна работа.

Подобни статии

Top