„С Петър Берон по света“ тръгват пловдивчани

Известният изследовател ст.н.с. д-р Петър Берон ще запознае гостите  с първите две книги от най-новата си поредица

Новите книги на д-р Петър Берон  ще бъдат представени в Пловдив. Събитието ще се състои в Планетариума на Регионалния природонаучен музей . Началото е 18 часа, а входът е свободен.

Известният изследовател ст.н.с. д-р Петър Берон ще запознае гостите  с първите две книги от най-новата си поредица „С Петър Берон по света“ – „Пет месеца в Нова Гвинея“ и „Сану, Батуре!“.

Неуморимият пътешественик Петър Берон, никога не е страдал от липса на работа – научна, изследователска, откривателска. В над 90-те страни, в които е бил, изследователският му интерес винаги е бил много по-силен от туристическия, а научната му работа винаги е била приоритет.
 
Приключенията от пътуванията му често са разказвани сред приятели и в тесен семеен кръг, но все не му оставаше време да събере записките си и да ги оформи в книги. Когато най-после стартирахме проекта се оказа, че поредицата ще съдържа 15-20 книги, да не говорим, че и списъкът му с предстоящи пътувания не е никак малък, т.е. ще има още материал за още томове.

„Пет месеца в Нова Гвинея“

В книгата се описват приключенията на най-многобройната и най-продължителната пещерна експедиция на Великобритания. Двайсетина британци и един българин живяха пет месеца в сърцето на една от най-неизследваните територии на Земята – централна Нова Гвинея.
 
Бяха открити над  200 нови пещери, много нови видове пещерни животни, случиха се срещи с местните хора, които са много различни от европейците, но понякога ги надминават по почтеност и лоялност.
 
Авторът е продължил тези изследвания сам по високите планини на Нова Гвинея и при драматични посещения на други острови – Нова Британия и Нова Ирландия. След първото издание на книгата Петър Берон участва в много други експедиции, но новогвинейската си остава най-вълнуващата и незабравима.

Подобни статии

Top