С празничен концерт в Малката базилика, Пловдив ще чества 20-години сътрудничество със Санкт Петербург

В концерта с вход СВОБОДЕН ще участват уникалната инструментална група „Бис-Квит“ и руското сопрано Катажина Мацкевич

По случай отбелязването на 20-та годишнина от подписването на Споразумение за  сътрудничество между област Пловдив и град Санкт Петербург  от 18:00 ч. в Археологически комплекс „Малка раннохристиянска базилика“ ( бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31)  ще се състои празничен концерт с участието на руската инструментална група „ Бис-Квит“ и  Катажина Мацкевич (сопрано) – лауреат на най-високата театрална награда на Санкт Петербург „Златен прожектор“.

Ансамбъл „ Бис-Квит“ е уникална инструментална група, посланик на руската култура по света, в състава на която влизат шест млади, талантливи музиканти от Санкт Петербург.

Репертоарът включва над 300 оригинални авторски аранжименти на произведения от различни жанрове и стилове – класическа музика, рок, джаз, танго, латино и, разбира се, руска народна музика. Ансамбълът „Бис квит“ е оригинален синтез на звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и ударни инструменти. В своята 14-годишна творческа дейност,Ансамбълът е изнесъл над 3000 концерта в над 60 държави и в 40 градове на Русия, спечелвайки публиката с виртуозността на изпълнението си, огромната си положителна енергия и уникалното си звучене.   Носител е на почетното звание „Посланик на руската култура“, което се връчва от правителството на Санкт Петербург.

Ансамбъл „Бис-Квит“ е лауреат на редица международни конкурси и участник в множество фестивали по света. През май 2013 г. той е почетен гост на музикалния фестивал „Кошице – Европейска столица на културата – 2013“.

Катажина Мацкевич завършва с отличие Държавната консерватория „Николай Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург през 2009 г. Още същата година става солистка на Държавния театър на музикалната комедия в Санкт Петербург.

От 2011 г. е гостуващ солист на Държавния академичен театър за опера и балет „М. Джалил“ в Казан, а от 2014 г. е гостуващ солист на Московския академичен музикален театър, където дебютира в ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Верди.

През 2014 г. започва сътрудничество и с Държавната опера в Банска Бистрица, Словакия. Катажина Мацкевич е участвала в множество международни музикални фестивали в Русия, Полша, Румъния, Италия, Германия, Естония, Китай, Киргизстан, Чехия и Кипър. Носител е на няколко специални награди, включително на Министерството на културата на Полша. Лауреат е на най-високата театрална награда на Санкт Петербург „Златен прожектор“.

Концертът се организира от Правителството на Санкт Петербург, Областна администрация – Пловдив и Община Пловдив, със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Подобни статии

Top