С рисуване на яйца чешката общност отбеляза Великден в Пловдив

Чешката общност демонстрира техники за боядисване на яйца в Етнографския музей в Пловдив. От рано сутринта пристигнаха десетки деца с родители, за да украсяват своите яйца.

С подкрепата на Почетното консулство на Чехия в Пловдив Ярослава Минчева, която е председател на Чешко-словашкия клуб на приятелите, представи начини за рисуване на яйца. Сред участниците в работилницата бяха и гости от Япония, които с радост започнаха да изобразяват фигури с писалка за восък.

В своеобразно ателие се превърна залата на Етнографския музей, където децата и техните родители с удоволствие изучаваха техниката восъчен батик. При нея се използва топлийка, забодена на молив във формата на писалка и се рисуват различни орнаменти на маргарити, цветя, звезди и други.

При восъчния батик тип сълза най-напред се изписват частите, които трябва да останат бели и след това яйцето се потапя в жълта боя, която трябва да изсъхне за 24 часа. На следващия ден се нанася следващият цвят и така, докато се получат желаните багри върху великденското яйце.

В Чехия съществуват различни техники за украсяване на великденски яйца, някои от тях се предават от 14 век. На червен понеделник (ден след Великата неделя) по традиция мъже и малки деца обикалят по къщите с плетеници от върбови клонки (помлазки), с които благославят жените за здраве и красота с ритуални стихове (по подобие на нашите сурвакари).

1 2

Top