С тържествена Пасхална Света литургия отбелязаха 120 години от създаването на храм „Света Параскева“ в с. Трилистник - DC news

С тържествена Пасхална Света литургия отбелязаха 120 години от създаването на храм „Света Параскева“ в с. Трилистник

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов дари на свещеника две нови пейки за двора на храма и икона на „Света Параскева“

С тържествена Пасхална Света Литургия, отслужена от отец Димитър Кирев, бе отбелязан 120-годишния юбилей на храма „Света Параскева“ в с. Трилистник.

Специални гости на празника бяха кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова,  кметът на селото Мирчо Петров, свещеници от Пловдивската митрополия, кметове на населени места и общински съветници.

„За мен е чест и удоволствие да бъда днес сред Вас, за да отбележим годишнината на храм „Света Параскева“ в с. Трилистник. Винаги съм казвал, че църквата, местната власт и всички ние, смирените християни, трябва да вървим ръка за ръка, задружни и сплотени, за да постигаме по-бързо целите си и да преодоляваме трудностите в живота“. С тези думи започна речта си кметът на община „Марица“ след края на службата.

„Храмът и вярата са не само връзката ни с Бога, но са имали огромно значение за съхраняването на българската нация през вековете. Нека Света Параскева да пази и закриля жителите на с. Трилистник и на община „Марица“. Да пребъде община Марица“. Бог да пази България! Честит празник!“, поздрави присъстващите Димитър Иванов.

Той честити празника на малчуганите от ДГ „Ален Мак“, които зарадваха всички с мила музикална програма и им пожела щастливи игри и безгрижни летни дни.

„Радвам се, че в община „Марица“ се раждат все повече деца, защото те са смисълът и живецът на всяко населено място. Деца, желая Ви лято, пълно с весели приключения. Честит празник!“, обърна се кметът на община „Марица“ към малките изпълнители.

Той благодари на отец Димитър за прекрасната литургия.

„Благодаря Отче, затова, че направихте днешния ден тържествен за нас –  жителите на с. Трилистник и община „Марица“. Благодарим за чудесните думи, затова, че ни помагате, подкрепяте и ни сочите правилния път“, каза Димитър Иванов.

„Човек има не само физически потребности, но и духовни нужди. В Евангелието се казва:“Не само с хляб ще живее човекът, но и с всяко Слово излизащо из Божиите уста“. Именно това е двигателят на духовното усъвършенстване, точно този духовен глад и стремежът ни да го заситим. Убеден съм, че това е и стимулът на нашия народ да строи църковни храмове и манастири, та дори и през периода на османското робство. Епоха, през която да се построи християнска църква, е граничило с невъзможното. Нищо обаче, не е в сила да сломи духа на вярващия човек“, изтъкна в словото си след литургията отец Димитър.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов дари на свещеника две нови пейки за двора на храма и икона на „Света Параскева“, а председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова – лаврово дърво.

„Отец Димитър, оценявам твоята помощ, а ти и Българската православна църква винаги може да разчитате на моята подкрепа“, обърна се кметът на община „Марица“ към духовника.

Гергана Трендафилова също му благодари за 20-годишната служба в храм „Света Параскева“ и му пожела още дълго време да помага на жителите на с. Трилистник.

Свещеникът изказа признателност на всички, които са помогнали за просперитета на църковните дела, като изрази специална благодарност за винаги навременната помощ и съдействие на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, на председателя на Общинския съвет Гергана Трендафилова и на кмета на с. Трилистник Мирчо Петров.

Подобни статии

Top