С тържествена заря-проверка завършиха честванията по случай 3 март в Пловдив (СНИМКИ)

Пищна заря зарадва присъстващите на площада

С тържествена заря-проверка на пл. „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на Република България – 3 март.  В нея участие взеха военни формирования от пловдивския гарнизон.

Официалното слово произнесе генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия.

Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете на Община Пловдив Тодор Чонов и Йордан Ставрев, епископ Арсений, зам.-областният управител Петър Петров, общински съветници и народни представители.

Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Симеон Алексиев.

В словото си ген. Матеев призова българите да не забравят миналото си, както и 500-те години на турско робство. „Трябва да се назовават нещата с истинските имена, така, както Патриархът на българската литература Иван Вазов е описал робското тегло на българския народ в „Под игото“, заяви в речта си генералът.

Кулминацията на тържествената проверка по повод 143-та годишнина от Освобождението на България беше богата и красива заря в небето над Пловдив, която зарадва хилядите пловдивчани, дошли да почетат празника. Фойерверките можеха да се наблюдават и от всички високи точки в града.

Подобни статии

Top