С торта осиновители от Пловдив празнуват „Щъркелов ден“

„Щъркелов ден” – денят, в който осиновеното дете става част от своето ново семейство

Екипът на КСУДС – Пловдив заедно с децата и семействата, ще отпразнува за втора поредна година „Щъркелов ден”.

Празникът ще включва забавни игри за децата, творческо ателие за деца и родители, възможности за неформални разговори и обмяна на опит.

Той ще се проведе в парк „Лаута“от 15 часа. 

„Щъркелов ден” е инициатива на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” /БАОО/ и отбелязва деня, в който детето е дошло в семейството на своите родители-осиновители и това е поставило началото на общата им семейна история.

Този ден се празнува с торта, подаръци и много приятели. Така децата и всички останали се учат, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство.

Тайната за осиновяването все още стои като предизвикателство пред обществото, в което битуват различни стериотипи и страхове.

Много родители, осиновили своите деца, срещат затруднения да разговарят на тази тема, изпитват различни смесени чувства и притеснения, които не им позволяват да изживеят в пълнота щастието да бъдат родители на тяхното специално дете. Тази тайна много често не е тайна за самите деца.

Разбирането на неподходяща възраст и при неподходящи условия разкрива един драматичен свят, в който детето е живяло – свят, в който всички са знаели нещо, което е било крито от него.

Това разрушава доверието и силната връзка, създадена до момента. А осиновяването – това е акт, в който трите страни – биологичен родител, осиновител и дете се обединяват в името на любовта.

Именно това е идеята на „Щъркелов ден“  – да представи осиновяването като повод за празник, а не като повод за тайни и притеснения.  

1 2

Top