С три автентични сватби Асеновград се включва в Европейска столица на културата

С възстановка на българска, турска и ромска сватба Асеновград ще бъде част от събитията, когато Пловдив ще бъде европейската столица на Европа.

Проектът „Ден на толерантността- сватбеният ритуал, видян през призмата на различните етно-културни общности“ е на НЧ „Родолюбие“ и се финансира от фондация „Пловдив 2019“. Той е нас обща стойност 3 000 лева, а реализацията му предстои през месец ноември.

В рамките три дни  градът на булките ще  покаже традициите на сватбения ритуал на трите етноса, които съжителстват от столетия в района.

Спектакълът ще започне с демонстрация на изработка на уникална за Асеновград шевица, която се е пришивала на невестата върху традиционната народна носия.

Майстори-кулинари ще приготвят вкусни блюда, които задължително присъстват в сватбения ден на българите, турците и ромите.

Уникална атракция за града ще са организираните като  представление ритуали на  сватбата.

Моминска вечер за прощаване с близки и приятелки и традиционната за тържеството „къна” баклава ще бъде част от празника на турския етнос, обясни Дафинка Комитова, секретар на читалището.

Традициите на българската сватба с приготвянето на ритуалния хляб и типичната сватбена песен „Ела се вие,превива“ ще бъдат демонстрирани пък по време на празнуването на българите.

Пищни и колоритни ще са ромските младоженци, тъй като по  време на ромския брак булката  се преоблича три пъти в различни по цвят рокли, коментира Комитова.

Проектът ще привлича доброволци, които искат да се включат като участници във възстановките.

От читалището призовават и всички, които познават традициите на сватбените ритуали при различните етноси също да станат част от екипа.

Подобни статии

Top