С венци и цветя почетоха Трети март в община „Родопи”

Осветиха кръст и знаме на националния празник в село Цалапица

Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март. Деца и възрастни хора носеха трибагреника и се поздравяваха за празника.

Националното знаме беше издигнато  във всички 21 населени места в общината.

„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни”, произнесе  в словото си кметът на общината  Павел Михайлов и допълни малко известни факти, свързани с историческата дата. Заедно с жители на село Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността „Каламица”, община Родопи.

Честванията на лобното  място,  където се е състояла една от най- големите освободителни битки започнаха с панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

„ На днешния ден преди 142 години България възкръсва. Трябва да помним! Това е наш дълг. Да знаем, че свободата и справедливостта не са ни дадени даром. Те се извоюват и ние трябва  да се борим за това да ги запазим. Защото човек без памет е по-беден душевно от човек без бъдеще”,  каза пред десетките жители, които се включиха в церемонията  кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Пред  мемориала  на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи”  поднесе  венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

Тържественото честване на Освобождението в Цалапица продължи с нова патриотична инициатива. 20- метров пилон, издигащ националния трибагреник и носещ на върха си символа на християнството – кръста, беше осветен в присъствието на кметовете на община „Родопи”  Павел Михайлов и на село Цалапица Ивайло Данаилов.

За пета поредна година,  по повод националния празник на България,  в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на  пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов, кмет на най-голямата селска община- „Ропопи”.

Героите от Руско-турската освободителна война почетоха и в село Брестник. Пред паметника – костница на загиналите в боевете  бе отслужена панихида. В знак на признателност пред паметника на Освободителите на България беше поднесен венец от  Владимир Маринов- заместник-кмет на община „Родопи”.

Преди 142 години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Трети март заслужава да бъде нашият, българският Ден на благодарността. Защото тази дата е онази отметка в календара , заради която днес сме свободна европейска държава с ценности и история”, каза Владимир Маринов.

Заместник-кметът на община „Родопи” присъства на тържествата и в родопското село Крумово.

Тържества имаше още в селата Марково и Белащица.

 

 

 

Подобни статии

Top