Събарят Гарнизонна фурна, на нейно място ще има парк

Постройките били пред самосрутване, не отговаряли на никакви изисквания

Гарнизонна фурна ще бъде съборена, в противен случай ще се самосрути. На нейно място ще бъде направен парк, категоричен беше кметът на Пловдив Здравко Димитров.

По думите му постройките били опасни, а здравето на хората също било важно.

„В последните години, докато се водеше полемиката за сградата, тя стигна до окаяно състояние. Темата за Гарнизонна фурна е много дискутирана, не мисля, че не трябва там да се повдига темата отново и да се прави обсъждане. Знаете тези абстрактни идеи с 350 лв. да се ремонтира сградата, това е невъзможно“, поясни районният кмет на „Западен“ Димитър Колев.

Той припомни, че строителни инженери са направили обследване по поръчка на районната администрация и е било установено, че стойността на ремонта там може да надхвърли 2 милиона лева.

„Аз не смятам, че жителите на Пловдив трябва да дадат от собствените си данъци, за да се ремонтира тази сграда и да бъде отдадена на едно сдружение за модерно изкуство. Нищо лично, човекът прави добро изкуство, вижда се, познат е, но в Пловдив има много такива зали за изкуства, всеки един от артистите може и има къде да представи своите творби“, подчерта Колев, по повод настояването на  Емил Миразчиев сградата да се превърне в галерия за съвременно изкуство и да се стопанисва от председателстваното от него сдружение „Изкуството днес“.

Колев напомни, че Гарнизонна фурна е строена преди 50-те години на миналия век и не отговаря на съвременните изисквания  за сигурност и земетресения, покривите са паднали вътре, в сградата няма никакви инсталации и тя е абсолютна руина. Той добави, че фурната не е паметник на културата и няма културно-историческа стойност. Тя, заедно с прилежащите площи към нея, бяха предоставени на общината от Министерство на отбраната преди години.

Подобни статии

Top