Събарят полуразрушения склад на Сточна гара, Тютюневият град бил приоритет

Изчаква се да влезе в сила новият общ устройствен план на Пловдив

Събарят полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара, съобщи днес пред журналисти кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му приоритет в работата на община Пловдив в следващите месеци щял да бъде Тютюневият град.

Кметът каза още, че е разговарял с министъра на културата Боил Банов за действията, които трябва да бъдат предприети, след като новият общ устройствен план на Пловдив стане факт. Зико бе категоричен, че опасните складове, които се рушат и не са паметници на културата, трябва да бъдат премахнати.

„Не ми се мисли, когато минавам покрай опасната сграда на Сточна гара, всеки път се кръстя.  Тази сграда дори не е паметник на културата“, подчерта Димитров. И допълни, че всички действия ще бъдат съобразени със закона.

„Има сгради, чиято документация в момента е в НИНКН. След като те дадат разрешение и спазват всяка буква на закона, тези сгради ще може да се реновират. Една част от тях, които нямат статут и са строени през 70-те или 80-те години на миналия век и имат промишлено предназначение, може да бъдат премахнати, за да може Тютюневият град да е максимално автентичен от годините на Възраждането. Доколкото сме информирани инвеститорите в момента се опитват да съгласуват проекти. Надяваме се час по-скоро това да се случи, за да може тази зона в район „Централен“ да се реновира“, посочи кметът на района Георги Стаменов.

Снимка: Радио Пловдив

Top