Събка Рашкова остана в ареста (СНИМКИ)

Дъщерята на цар Киро бе заловена с над 2 килограма наркотик, залепен около кръста й

Събка Рашкова – дъщеря на небезизвестния Кирил Рашков, остава в ареста, реши Окръжният съд на Пловдив. Днес тя се яви в залата цялата обвита в шалове и кърпи, за да се скрие от журналистите и бе във видимо нестабилно състояние. Пред съда заяви, че много съжалява и не иска да бъде задържана. Въпреки това Рашкова отнесе най-тежката мярка за неотклонение за това, че на 24 февруари е заловена с над 2 килограма хероин, разпределени в 5 пакета и облепени около кръста й. Догата е на стойност 184 921,20 лева.

Според съда е налице обосновано предположение за авторството на деянието, като в тази насока са обясненията на обвиняемата Събка, протокол за обиск и други писмени доказателства и доказателствени средства. Касае се за държане на високорискови наркотични вещества, стойността на които може да бъде определена като особени големи размери.

Относно възраженията на защитата, че не е установено дали високорисковите наркотични вещества са предназначени за разпространение, по делото липсват данни обвиняемата да е наркозависима, а с оглед количеството като единствен извод се налага, че държаните вещества се държат с цел разпространение.

По мнение на магистратите липсват данни обвиняемата да се укрие, тя има постоянен адрес и семейство. В същото време обаче съществува опасност при мярка, различна от задържане под стража, обвиняемата да извърши престъпление. В тази насока са наличните лоши характеристични данни, като в справката за съдимост се сочи, че обвиняемата е осъждана. Действително тя е реабилитирана, но това осъждане показва стремежа на Рашкова да нарушава нормите за поведение в обществото. Към настоящия момент не е установено откъде е придобитото количеството наркотични вещества, както и за кого е предназначено и при по-лека мярка съществува възможност тя да повлияе върху други лица.

Престъплението, за което й е повдигнато обвинение предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Определението не е окончателно, подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 5 март.

Подобни статии

Top