Съборени носещи стени и колони заплашват цяла кооперация в Пловдив (СНИМКИ) - DC news

Съборени носещи стени и колони заплашват цяла кооперация в Пловдив (СНИМКИ)

Комисия от район „Централен“ е запечатала апартамента, за да не се работи в него

Собственици на апартаменти в кооперация на ул. „Ниш“ 7 в Пловдив алармираха за ремонт на третия етаж, при който има съборени носещи стени и колони. Новият собственик на апартамента на  3-ия етаж започва през февруари и продължава до момента. Въпреки шума, къртенето и мръсотията, живеещите в шестетажната кооперация проявяват търпение, докато разбират, че в 60 квадратния апартамент се събарят конструктивни елементи, съобщи Радио Пловдив.

Опитите да се свържат със собственика удрят на камък, а комуникацията с институциите върви бавно до вчера, когато комисия от район „Централен“ е запечатала апартамента, за да не се работи в него и е предупредила собственика му, че трябва да осигури достъп, разказа Милко Ангелов, който живее в кооперацията от построяването й в средата на 90-те години и изпрати снимки от спорния ремонт. Притеснението на хората е, че реакцията на институциите е бавна, а конструкцията на сградата вече е нарушена. Ангелов разказа, че се къртят бетони и арматура, носещи стени, колони и трегери с канго, реже се с шлайфове, с чукове. Опитите да се разговаря с бригадата също удрят на камък, тъй като строителите твърдели, че всичко е по проект.

Сигналът на живеещите в кооперацията е получен в  район „Централен“ в петък, като веднага след празниците представителите на институциите са направили опит да огледат апартамента, но безуспешно, потвърди кметът Георги Стаменов. В момента жилището е запечатано и е поставена лента, за да не се влиза в него. По думите на кмета собственикът има срок до четвъртък включително да предостави достъп до имота, за да могат експертите да изготвят констативен акт с направените намеси. Ако не осигури достъп, тогава със съдействието на полицията институциите имат право да влязат в апартамента и да направят оглед.

Собственикът на жилището с малко име Кузман живее в София. Твърди, че е наясно със ситуацията, но не и по негова вина и обеща да осигури достъп до жилището си. Той заяви, че се е предоверил на фирмата, която извършва ремонта и не е бил наясно, че се събарят конструктивни елементи в жилището му. Обеща също да възстанови за своя сметка щетите.

Според кмета на Централен Георги Стаменов, ако действително има съборени носещи стени и колони, те могат да бъдат възстановени, след като бъдат изготвен проект, който да бъде одобрен от компетентните институции.

Източник и снимки: Радио Пловдив

Подобни статии

Top