Съдът не пожали лихваря от Столетово, "клиентите" му продължавали да се страхуват - DC news

Съдът не пожали лихваря от Столетово, „клиентите“ му продължавали да се страхуват

Според Апелативния съд имало опасност той да извърши друго престъпление

Пловдивският апелативен съд отново остави в ареста лихварят от карловското село Столетово Е. Ц. Според апелативните магистрати  не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат изменение на мярката му.

Апелативните магистрати приеха, че при преценка на събраните по делото доказателства – гласни,   писмени и веществени, Окръжният съд в Пловдив правилно е приел, че не може да се направи извод, различен от първоначално направения, а именно, че продължава да е налице обосновано предположение, обвиняемият да е съпричастен към престъпленията в които е обвинен. Срещу него са повдигнати две обвинения – за системно предоставяне на кредити срещу лихва и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси, намерени при претърсване в дома му.

Апелативният съд не пусна лихвар от Карловско, жертвите му се страхували

Лихварят е работил като комисионер към заложна къща „Версай“ в  Столетово. Според данните от разпитите на свидетели  мъжът е  извършвал незаконна лихварска  дейност в периода от 2013 г. до задържането му през 2020 г.  Назначени са техническа и балистична експертизи, предстои назначаването на съдебно-счетоводна  експертиза.

От дългия период, в който е извършвал лихварска дейност, от големия брой пострадали и интензитета на извършване на престъплението, в което е обвинен Е. Ц., продължава да съществува опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът. Някои от свидетелите се заявили, че изпитват страх за живота си от него.

Задържаха лихвар от Карловско, прокуратурата му повдигна обвинение

Апелативният съд не е приел, че има опасност лихварят да се укрие, не е взел предвид и данните, че е бил съден за нанасяне на телесни повреди и  за хулиганство, тъй като е бил реабилитиран.

Определението на съда е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с ареста, където се намираше обвиняемият, а съдебният състав, прокурорът и защитникът бяха в зала в Апелативен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top