Съдът не пожали Здравко Дечкин, убил богата пловдивчанка по искане на сина й

Според апелативните магистрати убиецът е опасен и може да извърши друго престъпление

Пловдивският апелативен съд отново остави зад решетките 32-годишния Здравко Дечкин, който бе обвинен в убийството на 56-годишната Виолета Балабанова, извършено преди 10 години. Дечкин, който е управител на билярден клуб под тепетата, е обвинен в това, че на 30 септември 2009 година в Пловдив, в съучастие със сина на жертвата – Георги Балабанов, който бил подбудител, ограбил жената, като и взел дамската чанта с документи, портфейл, ключове и пари. При грабежа той нанесъл пет удара с нож в корема и предмишницата на Виолета и нанесената средна телесна повреда довела до смъртта й.

Студени досиета: Разкриха физическия убиец на богата наследница от Пловдив

Припомняме, че според разследващите, мотивът на престъплението бил, да бъдат взети нотариалните актове и документи на наследствените имоти, които майката е носила винаги със себе си. Оказа се, че физическият й убиец е Здравко Дечкин, а подбудител на убийството и съучастник е бил синът на жертвата – 32-годишният Георги Балабанов. Три години след смъртта на майка си Георги умира при катастрофа в Слънчев бряг, но междувременно след смъртта й, започнал да разпродава семейните имоти.

В края на май тази година, Дечкин бе задържан  за извършеното преди 10 години мистериозно убийство. Така възобновеното през 2018 година дело, бе извадено на бял свят.

Апелативният съд прецени, че събраните доказателства по делото – показания на свидетели, справки от мобилни оператори за проведени разговори между обвиняемия и подбудителя малко преди и след деянието и  иззетата от местопроизшествието дактилоскопна следа, дават необходимата доказателствена обезпеченост на обвинението.

Съдът прие също, че продължава да е налице опасност Здравко Дечкин да се укрие или да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. Магистратите се аргументираха с обективната и субективна специфика на посегателството: то е извършено след предварителен сговор, във връзка с който е изпълнена детайлна и хладнокръвна предварителна подготовка, включително дебнене на жертвата, използван е нож, с който са нанесени многобройни удари, а впоследствие е предприето обмислено прикриване на следите. На тази база съдът прецени, че Дечкин е личност, за която никак не е затруднително да извършва сериозни посегателства против имуществото и личността, както и да се укрие.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Убиецът на богата пловдивчанка остава зад решетките

Снимка: plovdiv24.bg

Подобни статии

Top