Съдът остави в ареста двойния убиец Йордан Таков, разстрелял съдружника си и баща му

Бившият полицай Васил Ботев и синът му Христо бяха застреляни на 26 ноември 2019 г.

Апелативният съд в Пловдив потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е отхвърлена като неоснователна жалбата на обвинения в извършването на двойно убийство бизнесмен Йордан Таков, с която се иска промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че в Пловдив на  26 ноември 2019 г. е застрелял със законно притежаван  пистолет „Макаров“ своя  съдружник Христо Ботев и баща му Васил Ботев.

Убитите баща и син се занимавали с рециклиране на кафе-машини

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, а също и обясненията на обвиняемия, водят до потвърждаване на извода на Окръжния съд за неразколебано обосновано предположение за съпричастност на Таков към деянието, в което е обвинен.

Съдът смята, че при исканата от обвиняемия по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ има опасност той да извърши престъпление. Магистратите се аргументираха с обществената опасност на престъплението и характеристичните данни на Йордан Таков, които го  очертават като хладнокръвна личност, която би могла да действа отново, ако бъде предизвикана по съответен начин. Относно аргументите на защитата за дългия период на задържане от 13 месеца за обвиняемия, съдът прецени, че поради изключителната фактическа и правна сложност на делото, срокът е в рамките на допустимото.

Припомняме, че на 26 ноември 2019 г. около 16 ч. Таков разстреля бившия полицай Васил Ботев, 52 г. и сина му Христо, 32 г., с когото Таков бил съдружник.

Бизнесменът Йордан Таков извършил двойното убийство в Пловдив

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемия, който се намираше в ареста, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top