Съдът остави в ареста шофьорката, ударила автобуса-ковчег до Вакарел

Цвета Таскова скри лицето си в съда

„Искам да поднеса искрените си съболезнования за загиналите. Не мога да опиша съжалението си. Не очаквам хората да ме разберат, но искрено съжалявам. Искам и вярвам, че ще прецените адекватно. Искам хората, които са в болница, да оздравеят“.

Тези думи през сълзи произнесе Цвета Таскова, която е шофирала реното, ударило автобуса на магистрала “Тракия” в петък. Тя се обърна с тях към състава на Софийски окръжен съд, който гледа мярката й за неотклонение.

Съдът остави зад решетките Таскова.

Тя е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след жестоката катастрофа между нейната кола и автобус. При инцидента загинаха шестима души, а 20 бяха ранени.

Адвокатът й помоли за по-лека мярка за неотклонение, тъй като престъплението, за което е обвинена, е неумишлено, няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, пише „Труд“.

Според защитата на Цвета Таскова причината за инцидента може да се намира в кормилната уредба на автомобила, за която все още няма експертиза. Ако това се окаже така, Таскова не подлежи на наказателна орговорност, заявиха адвокатите й. В съда стана ясно още, че младата жена имала планове да работи в Гърция през лятото, съобщава Канал 3.

Прокуратурата пък настоява Таскова да остане зад решетките, тъй като преди години е била наказана, след като шофирала с 1,1 промила алкохол в кръвта.

Шофьорката имала шест години златен талон

Обвинената за трагедията на магистрала „Тракия“ 28-годишна Цвета Таскова имала шест години златен талон към шофьорската книжка. Тя се разделила с него, след като била хваната преди две години подпийнала за волана. Това стана ясно от пледоарията на адвоката й, който се опитва да убеди съда да пусне младата жена от ареста и да не уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане, съобщава Агенция Монитор.

Тежащото не повече от 55 кг и висока eдва 150 см момиче беше доведено в съда под засилена охрана от седем служители на министерството на правосъдието. Въоръжените мъже зорко следяха 28-годишната девойка да не избяга от съдебната зала.

Според съда има обосновано предположение, че тя е извършила престъплението, в което е обвинена и, че не е появила необходимата отговорност на пътя. Става дума за тежко престъпление с наказание над 5 години лишаване от свобода. Магистратите взеха предвид и факта, че деянието е извършено за кратко време, след като Таскова е хваната да шофира след употреба на алкохол.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Снимка: Дарик

Подобни статии

Top