Съдът отмени уволнението на шефката на ДГ „Мир“. Ще се върне ли тя?

Дисциплинарното уволнение на директорката било несъразмерно тежко

Пловдивският районен съд отмени уволнението на директорката на Детска градина „Мир“ Светлана Джаникиян. Решението е от вчера, но може да се обжалва в 15-дневен срок от детската градина, която вече има нов директор, съобщи пред репортер на DCNEWS адвокатът й Кристиян Гьошев.

Уволниха шефката на ДГ „Мир“. Родителите: Победихме!

Според съда дисциплинарното уволнение на Джаникиян е незаконно и несъразмерно тежко спрямо допуснатите от Джаникиян пропуски. Сред мотивите са, че тя е била нов директор, само на три месеца, като преди това не е заемала тази длъжност. Като нов директор е трябвало работодателя й – общината, да й окаже методическа подкрепа, а не да я уволнява директно. Освен това за трите месеца, в които е била на работа, тя не е успяла да разгърне управленската си програма и визия за градината. С писмо от общината са изискани обяснения по описани пропуски и нарушения в седем точки. Тя е дала такива обяснения.

Съдът посочва, че нарушенията, за които е уволнена – че няма дневник за жалби и оплаквания и че не е изготвила правила за работата със системата за видеонаблюдение, са несъществени на фона на това, че при встъпването й в длъжност компютърната система е била заличена и се е наложило тя да възстанови информацията. Освен това предписанията за отстраняването на пропуските в работата й били издадени, след като е излязла в болнични, които продължили три месеца. Междувременно нейната заместничка успешно е отстранила всеки един от тези пропуски.

ДГ „Мир“ осъмна с плакати, общината иска добра комуникация с родителите (СНИМКИ)

Освен това съдът постанови детската градина да възстанови направените разноски от Джаникиян за адвокатски хонорар в размер на 1500 лв. Градината ще трябва да заплати още 200 лв. за държавни такси.

Припомняме, че шефката на градината се разболя след протестите на родителите заради скандала в детското заведение, свързан с жалбата на баща на 5-годишно момченце от предучилищната 3а група, в която той се оплакал, че малчуганът е системно наказван от помощник-възпитателка не само напоследък, но и преди година. След това родители и персонал излязоха и на протест срещу директорката Светлана Джаникиян. Обвиненията на протестиращите срещу нея бяха, че тя системно тормози персонала с обидни квалификации и принуждава работещите в детското заведение да напускат доброволно.

Зико и общински съветници изслушаха родители от ДГ „Мир“, обещаха им съдействие

След уволнението на нейно място бе назначен Генчо Биволарски, който единствен има право да обжалва решението на Районния съд за отмяната на дисциплинарното уволнение.

ДГ „Мир“ с нов директор. Засега – временен

По думите на адвокат Гьошев възстановената директорка възнамерява да се върне в градината и да се опита да изчисти името си. Той припомни, че преди месец бе възстановена и помощник-директорката в градината Веселина Балджиева.

Вижте мотивите на съда ТУК!

Top